Naslovna Najnovije OBA će izvršiti posebno provjeru za Nešića i Heleza

OBA će izvršiti posebno provjeru za Nešića i Heleza

0

Državni ministri i predsjedavajuća Savjeta ministara su se danas prvi put našli pred Parlamentom BiH gdje su odgovarali na pitanja poslanika.

Jedno od pitanje je postavio i Milan Dunović, a odnosi se na to da li su urađene sve zakonski potrebne bezbjednosne provjere uoči imenovanja ministara.

Milan Dunović je istakao da je pored provjera SIPA-e, prema Zakonu o zaštiti tajnih podataka u stavu 5, propisano da je potrebno uraditi i proširene provjere za one ministre koji bi trebalo da raspolažu informacijama tajno i vrlo tajno.

To su inače ministri odbrane Zukan Helez i bezbjednosti Nenad Nešić, kojima će za obavljane posla biti potrebno da imaju odobrenje za pristup tajnim podacima.

Ukoliko ne prođu tu provjeru, koja se radi na više nivoa i vrlo je opsežna i koju radi OBA, neke dužnosti neće moći obavljati.

Krišto je u svom odgovoru objasnila da su urađene sve potrebne provjere SIPA-e za ministre i predsjedavajuću, koje se odnose na utvrđivanje istinitosti informacija o ministrima.

Za proširene bezbjednosne provjere je rekla da će biti urađene u skladu sa odlukama institucija koje to obavljaju.

Milan Dunović se zatim javio da prokomentariše njen odgovor kazavši da nije zadovoljan i da odgovor traži i u pisanoj formi jer nije eksplicitno odgovorila da li su navedene provjere OSA-e zatražene prije imenovanja.

(Klix)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube