Naslovna Najnovije Obećanih miliona od Orbana još nema

Obećanih miliona od Orbana još nema

0

Obećano prije godinu i devet mjeseci, a do danas nije leglo na račun Republike Srpske. Umjesto 100 miliona evra u Banjaluku po drugi put stigao je mađarski premijer Viktor Orban, a u okviru svoje turneje Zapadnim Balkanom.

Poljoprivrednici još čekaju

Brane Mastalo, povrtlar iz okoline Gradiške jedan je od onih poljoprivrednika koji se nadao konkretnoj koristi od obećanja koja su novembra 2021. godine stigla sa gostom iz Mađarske.

Priča za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je već potpisao ugovore za nabavu mašina vrijednih oko 32.000 evra, te da mu je rečeno da isporuku mehanizacije može da očekuje u septembru tekuće godine.

Uplatio je i učešće od oko 8.000 evra, te porez na dodatnu vrijednost od oko 4.000 evra.

Za RSE kaže da vjeruje da će mu mehanizacija biti isporučena.

„Mi se rukovodimo tim, kad preračunamo, matematika sve kaže, da ove mašine su ipak jeftinije iako je sada Ministarstvo (poljoprivrede RS) dalo 40 posto za kapitalna ulaganja, opet i pored toga, ove su mašine (mađarske), jeftinije“, kaže Mastalo.

No, s Mastalom se ne slaže Dario Milinčić koji se porodično bavi ratarstvom i peradarstvom u okolini Prnjavora. On je jedan od stotinjak poljoprivrednika u RS koji su odustali od mađarske pomoći.

„Smatram da su pretjerane cijene mašina s moje tačke gledišta. Mislim da je povoljnija za nas varijanta naš podsticaj sa nivoa RS. Planirao sam uzeti jedan valjak koji košta nekih 20-ak hiljada evra. I kad vrate Mađari svojih 70 posto, on mene opet skuplje košta, nego da sam ga uzimao ovamo preko svog podsticaja“, kaže Milinčić.

Voćar Dragoja Dojčinović iz Donjih Podgradaca kod Gradiške, kaže da se nije odlučio za apliciranje zbog krize koja je zahvatila proizvođače.

„Nema tu puno ponude za voćare, imaju neki atomizeri, ali za nas je to sve jako skupo, pošto smo mi u jako teškoj situaciji. Već par godina loše poslujemo zbog loših vremenskih uslova i slabog tržišta. Jako malo je voćara apliciralo“, rekao je Dojčinović za RSE.

O kakvoj pomoći je riječ?

Orbanova obećana pomoć Republici Srpskoj, prva je takve vrste, jer je Mađarska preko Fonda Betlen Gabor, najvećeg mađarskog državnog fonda, do sada slične programe realizovala isključivo za pomoć mađarskoj manjini u drugim zemljama.

Nalazi istraživačkog programa „Šeme“ (zajednički istraživački projekat ukrajinskog servisa RSE i Ukrajinske javne televizije) pokazuju da je mađarska vlada od 2011. godine isplatila najmanje 670 miliona evra organizacijama etničkih Mađara u Ukrajini, Slovačkoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji.

U slučaju BiH, nije riječ o podršci Mađarima, jer, prema popisu stanovništva iz 2013. godine u u toj državi živi nešto manje od 350 pripadnika mađarske nacionalnosti. Od toga, u Republici Srpskoj njih 166.

Šta se dogodilo i šta se može očekivati?

Do sada nije realizovan ni prvi odobreni novac.

Ono što se zna jeste da je jula prošle godine, osam mjeseci poslije Orbanove posjete RS, odobren i prvi iznos od 35 miliona evra za podršku poljoprivrednicima u RS.

No, skoro punih godinu dana, od jula 2022. do juna 2023., nema naznaka da će Mađarska odobriti i ostalih 65 najavljenih miliona evra pomoći.

Tačan iznos sredstava koji bi trebao biti plasiran, biće poznat u prvoj polovini jula ove godine, saopšteno je za RSE iz Fondacije za održivi razvoj „Progressus“ koju je osnovala Vlada RS za realizaciju mađarske pomoći.

„Zahtjevi za isplatu do ovog trenutka su odobreni za tačno 379 korisnika, za ukupno oko pet miliona i 200 hiljada evra. Tačan iznos sredstava koji će biti plasiran u prvom Programu podrške, a prema javnom pozivu znaće se u prvoj polovini jula, jer krajnji rok za predaju zahtjeva za isplatu propisan javnim pozivom ističe 30. juna“, stoji u odgovoru na upit RSE.

Poljoprivredni proizvođači u Republici Srpskoj kroz ovaj projekat ne mogu da dobiju novac, već su mogli da apliciraju za kupovinu poljoprivredne mehanizacije koja se proizvodi u Mađarskoj u vrijednosti od 2.500 evra do 25.000 evra.

Da bi dobili pomoć, potrebno je da i sami poljoprivrednici učestvuju sa 30 posto učešća, te da plate i porez na dodatnu vrijednost.

„Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava po osnovu odluke o dodjeli bespovratnih sredstava za javni poziv potpisala su 654 poljoprivredna proizvođača, od kojih je 630 do ovog trenutka predalo zahtjev za isplatu prema Fondaciji, što znači da su uplatili sopstveno učešće“, ističu u Fondaciji Progressus.

Sredstva se dobavljačima mađarskih mašina praktično isplaćuje direktno iz Mađarske, tačnije iz Centralnoevropske neprofitne razvojne mreže (CED), čiji je osnivač Ministarstvo inostranih poslova i spoljne trgovine Mađarske.

U Progressusu navode za RSE da su sa CED-om potpisali grantovski ugovor, odakle će sredstva biti isplaćivana za svaki pojedinačni ugovor.

Ugovor predviđa raspolaganje iznosom od 10.967.448.275 mađarskih forinti, što je po posljednjem kursu, oko 29,7 miliona evra.

Na upit da li se može očekivati dodatna podrška, u Progressus-u za RSE navode da „odluka treba da bude potvrđena na nekoliko nivoa i sa nekoliko strana“, te da se objava odluke o potencijalnom novom javnom pozivu „može očekivati u sljedećih 20-ak dana“.

Obećanja uz rakiju, tokom privatne posjete

Planovi o saradnji su inače skrojeni u Laktašima pored Banjaluke novembra 2021, kada je Milorad Dodik, tada kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) na svom imanju dočekao Orbana.

Kamere su tada zabilježile prijateljsko ćaskanje proruskog lidera Srba u BiH i desnog populiste iz Mađarske, uz čašicu rakije koju proizvodi Dodikova porodica.

(RSE)   Foto:Srna

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube