Naslovna Svijet OBJAVLJEN SNIMAK UDARA AMERIČKOG F-35C OD PALUBU NOSAČA AVIONA Potraga se nastavlja!...

OBJAVLJEN SNIMAK UDARA AMERIČKOG F-35C OD PALUBU NOSAČA AVIONA Potraga se nastavlja! Kina: Vaš avion nas ne zanima! VIDEO

0

Dok se ceo svet bavi Ukrajinom i time hoće li biti rata lili neće, na drugoj strani sveta dve super sile se po svemu sudeći kako se prati svetski mediji takmiće u tome ko će pre do olupine lovca F-35C 5. generacije koji je nedavno prilikom sletanja na američki nosač aviona USS Karl Vilson pao u Južnokinesko more početkom ove nedelje.

avion
FOTO: SCREENSHOT TWITTER/JUANMA BAIUTTI

Priča se dakle ponavlja, pošto sumo krajem novembra 2021. imali sličan incident kada se britanski F-35B prilikom poletanja srušio u Mediteran.

Britanski mediji su tad na naslovnim stranama pisali o padu F-35B i poteri kojaj e u toku, gde britanci jure, da pre Rusa i njihovih podmornica lociraju olupinu. Naravno filmski scenario iz filma „Lov na crveni oktobar“ nije se ni desio. A onda stigla je vest sa pacifika da se čuveni stelt lovac srušio u mora za vreme rutinske operacije.

Da budemo precizni, da nas ne okrcaju dežurni kritičari, lovac F-35C Lightning II US Navy srušio se blizu severozapadne obale Filipina. Navnodno nesreća se dogodila zbog zbog greške pilota prilikom sletanja na USS Carl Vinson (CVN-70) nosač aviona, zbog čega je mornarička esakdrila VFA-147 Argonauti završila na samo osam lovaca 5. generacije.

Inače ova letelica je vredna 100 miliona dolara, a izveštaj kaže da je avion prilikom sletanja zbog greše pilota zakačio palubu nosača aviona deplasmana od 100.000 tona, a zatim pao u vodu. Pilot se tom prilikom katapultirao, saopštila je američka mornarica. Tom prilikom pilot F-35 je povređen kao i šestorica mornara koji su se zatekli na palubi broda.

Međutim, vest je ubrzo osvanula na naslovnim stranama svetskih medija, kada je saopšteno da je navodno kineska mornarica krenula u lov za olupinom lovca 5. generacije. Internet je zapljusnula slika aviona u moru, kao i daj načinjena odmah posle udesa.

https://twitter.com/AsiaNews_FR/status/1486388334209695744?s=20&t=5SO2KkPVIwL3plf9VJlSuw

„Procenjo je da su video i fotografije, koje su mediji preneli snimljeni na brodu USS Carl Vinson pre udesa i posle“, saopštila je službenica za odnose sa javnošću Sedme flote Hejli Sims.

Objavljena fotografija prikazuje ponos američke avijacije i mornarice kako pluta morem, gde pilotska kabina nema poklopac i nedostaje sedište za izbacivanje.

Snimak koji pogodi društvene mreže prikazuje trenutak sletanja ovog lovca na nosač aviona kao i trenutak, kad je zakačio palubu.

Mornarica tvrdi da šteta na nosaču aviona je minimalna i da se letne operacije nastavljaju rutiski.

Dok piloti nastalvjaju obuku, američka mornarica pokrenula je operaciju da se olupina letelice izvuče iz dubine mora.

Analitičari, koji se oglašavaju kažu da bi podizanje olupine bila veoma složena operacija i da će biti verovatno nadgledana od strane Kine u svim segmentima, jer, vlasti u Pekingu smatraju skoro celo Južno kinesko more, koje ima površinu od 1,3 miliona kvadratnih milja kao svoju interesnu teritoriju.

S druge strane oglasili su se i Kinezi. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u četvrtak da su svesni da se američki lovac srušio u Južnom kineskom moru, ali da oni nemaju nikakv interes da jure olupinu, a onda su poručili Vašingtonu:

„Savetujemo (SAD) im da više doprinose regionalnom miru i stabilnosti, umesto da pokazuju silu na svakom koraku u (Južnom kineskom moru)“, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan, prenosi CNN.

Kurir.rs/A.Mlakar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: