Naslovna Svijet OBORENO 13 DRONOVA Eksplozije odzvanjale u centru Kijeva, pogođene dvije zgrade

OBORENO 13 DRONOVA Eksplozije odzvanjale u centru Kijeva, pogođene dvije zgrade

0

Centralni distrikt Kijeva Ševčenkivski rano ujutro u srijedu pogodile su eksplozije, rekao je gradonačelnik prestonice Vitalij Kličko.

Službe za hitne slučajeve su poslate –  naveo je on na Telegramu, dodajući da će više detalja biti kasnije.

Oleksij Kuleba, guverner regiona Kijeva, rekao je da su sistemi protivvazdušne odbrane bili u funkciji, prenio je Gardijan. Mape hitnih službi pokazuju da su glavni grad i region oko njega bili pod upozorenjem sirene za vazdušni napad oko 20 minuta prije eksplozija.

Britanska ambasadorka u Ukrajini Melinda Simons navela je na Tviteru da se “vani čuju eksplozije”.

Gradska uprava je saopštia da su dvije administrativne zgrade oštećene u današnjem napadu na Kijev. Za sada nema podataka o eventualnim žrtvama, prenosi Tanjug. Takođe, još nije poznato da li je jutrošnji napad nanio novu štetu energetskom sistemu u regionu Kijeva.

“Napad izvršen po mraku”

Portparol protivvazdušne odbrane Jurij Inhat rekao je da je napad izvršen po mraku da bi bilo teže pogoditi dronove, ali da je ukajinska protivvazdušna odbrana bila efikasna.

Inhat je dodao da se još vrši provjera ukupnog broja dronova koji su danas lansirani i da je Rusija od sredine septembra koristila oko 400 ovakvih letjelica.

“Oboreno svih 13 dronova”

Ukrajina tvrdi da je oborila sve iranske dronove koje je Rusija lansirala rano u srijedu ujutro na prestonicu Kijev i okolno područje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je na Telegramu objavio video u kojem je zahvalio svojim snagama protivvazdušne odbrane što su oborile 13 od 13 napadačkih dronova.

– Ovog jutra su teroristi lansirali 13 šaheda (dronova)… Svih 13 su oborile naše snage protivvazdušne odbrane. Bravo momci. Ponosan sam –  rekao je Zelenski i upozorio da se ne ignorišu upozorenja o vazdušnim napadima.

Ukrajina je poslednjih nedelja bila sve uspešnija u hvatanju ruskih vazdušnih napada na svoju energetsku infrastrukturu, navodi “Gardijan”. Tokom posljednjeg velikog napada 5. decembra – koji je bio usmjeren na mete širom zemlje uključujući Kijev – navedeno je da je oboreno 60 od 70 raketa koje je ispalila Rusija.

Na dronovima pisalo “za Rjazan”

Reporter Gardijana Izobel Košiv prenijela je da je jedan nezvanični kanal na Telegramu objavio sliku nečeg što izgleda kao dio oborenog drona sa natpisom “za Rjazana!!!” ispisanom na ruskom jeziku.

List podsjeća da je vojna vazduhoplovna baza u gradu Rjazanu na sjeveru Rusije napadnuta 5. decembra. Ruski bombarder Tu-95, koji se koristio za napade na Ukrajinu, je tada oštećen dok su trojica vojnika u bazi poginula, prema ruskom Ministarstvu odbrane.

Rusija je rekla da je napad izveden dronom. Ukrajina nije preuzela odgovornost za ovo ali su njene protivvazdušne snage objavile slike nakon napada sa natpisom: “Rjazan. Počivaj u miru”.

Svitlana Vodolaga, portparolka spasilačkih službi Kijeva, rekla je za ukrajinski “Gromadske” u srijedu ujutro da je jedan od dronova imao ispisano na sebi “za Rjazan”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: