Naslovna Politika Od Dodika ni riječi o protestu zbog vježbe na Manjači

Od Dodika ni riječi o protestu zbog vježbe na Manjači

Zbog čega se od Milorada Dodika, koji je govorio da će istog trenutka kada se pojave američki vojnici na Manjači, izvesti na protest 30 hiljada ljudi, sada, kada se to dešava, ne može čuti ni riječ, upitao je danas Mirko Šarović, predsjednik SDS.

Šarović ističe da je sada potpuno jasno da Dodik ispunjava agendu iz ANP-a, odnosno dokumenta „Program reformi“, koji je donesen u oblasti odbrane, a koji BiH vodi u NATO.

Šarović je rekao da je očigledno da se Dodik vodi dvostrukim aršinima kada je u pitanju NATO.

„Кada je u Savjetu ministara bio SDS onda je Dodik optuživao druge za izdaju, a sada kada je on predsjedavajući  Predsjedništva BiH vidimo da o tome ne izgovara nijednu riječ“ , kazao je Šarović.

Saradnju sa NATO-om niko u SDS ne osporava, ali većinsko razmišljanje u Republici Srpskoj je, ističe Šarović, da pristupanje nije opcija.

“Vojna neutralnost je najbolja mjera za Republiku Srpsku. Razumljivo je i drugačije shvaćanje članstva iz FBiH”, rekao je.

Potrebno je uvažiti i pratiti i stav Srbije po tom pitanju, ističu u SDS.

Nema koalicije, niti bilo kakvog ugovornog odnosa sa strankama trojke iz FBiH, ali ističe da razgovora i saradnje ima.

Priču o “mirnom razdruživanju”, Dodik je smatra Šarović na posljednjem zasijedanju NS Republike Srpske “umotao u oblandu”.

“U njegovoj avanturi i sljepilu mi ne želimo da učestvujemo. To je opasno po Republiku Srpsku, to je raspakivanje Dejtona”, zaključuje Šarović.

On je nakon sjednice Predsjedništva SDS, koja je danas održana u Banjaluci, rekao da je SDS počeo rad na ključnom dokumentu koji će biti pogled i vizija stranke za budućnost kada je u pitanju Republika Srpska i BiH.

Šarović navodi da će SDS ponuditi nešto novo i moderno kada je u pitanju ekonomija i politika.

„Naš fokus će biti na nekoliko sistemskih reformskih zakona. Zakon koji se odnosi na javne nabavke i donošenje naprednih reformskih odredbi, obzirom da su javne nabave rak- rana cijelog društva i izvor značajnog dijela korupcije. Obuhvaćen je i zakon koji se odnosi na sukob interesa, kao i propisi koji se odnose na privlačenje stranih investicija, te nekoliko drugih zakona koji tretiraju poreski sistem i reforme u toj oblasti“, precizirao je Šarović.

(BN)