20.7 C
Banja Luka

Odbrana traži da se Dodiku sudi u Banjaluci

Obrana predsednika Republike Srpske Milorada Dodika podnela je Sudu BiH predlog da sudski postupak protiv predsednika Republike i v. d. direktora Službenog glasnika iz Suda BiH bude prenesen u Osnovni sud u Banjaluci, potvrdio je advokat Goran Bubić.

Bubić je za RTRS rekao da je mesto izvršenja radnji, koje se u optužnici stavljaju na teret Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, na području Osnovnog suda u Banjaluci, gde obojica imaju i prebivalište. Takođe, od šest svjedoka predloženih u optužnici, njih pet imaju prebivalište u nadležnosti Osnovnog suda u Banjaluci.

Odbrana predsednika Dodika zatražila je premeštanje procesa u Banjaluku i zbog sumnje u objektivnost i nepristrasnost Suda BiH.

Mediji i javnost u Sarajevu, prenoseći izjave Kristijana Šmita, ambasadora SAD i Velike Britanije i zvaničnika u Sarajevu prejudiciraju krivicu i ozbiljno kontaminiraju ovaj slučaj, neprihvatljivim pritiskom na Sud BiH, upozorva odbrana.

Advokat Goran Bubić Sudu BiH je napisao i da je važan razlog da suđenje bude prebačeno u Banjaluku javna polemika Milorada Dodika i predsednika Suda BiH Ranka Debeveca.

Mediji su 2020. godine o ovome pisali pod naslovima „Debevec će tužiti Dodika, zbog uvrede“, „Dodik je taj koji nezakonito prisluškuje ljude“, „Neka objavi dokaze o korupciji ili sledi tužba“.

Nakon ovakvih napisa, odbrana zaključuje da zbog očigledne netrpeljivosti između Dodika i Debeveca, suđenje ne može biti pravično.

Suđenje Dodiku i Lukiću trebalo bi da bude nastavljeno 6. decembra u Sudu BiH u Sarajevu.

(Tanjug) Foto: Dodik.net

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here