Naslovna Najnovije Odlaganje sudskog ročišta „kupovina“ vremena ?

Odlaganje sudskog ročišta „kupovina“ vremena ?

Zbog nemogućnosti da tužioci otvore CD sa dokazima koje je dostavio advokat Davora Dragičevića, Dragan Tolimir, četvrto ročište će biti održano krajem maja. Tolimir kaže da je sudu prije šest mjeseci dostavljen dokazni materijal te da je odlaganje ročišta kupovanje vremena. 

U banjalučkom Osnovnom sudu trebalo je da bude održan treći nastavak pripremnog ročišta po tužbi ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, bivšeg načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet Darka Ilića i nekadašnjeg direktora policije Darka Ćuluma protiv Davora Dragičevića. Oni su ga tužili za klevetu i traže po 8 000 KM odštete. Ročište je odgođeno je za 31.maj iz tehničkih razloga.

Zbog nemogućnosti da tužioci otvore CD sa dokazima koje je dostavio advokat Davora Dragičevića, Dragan Tolimir, četvrto ročište će biti održano krajem maja. Tolimir kaže da je sudu prije 6 mjeseci dostavljen dokazni materijal te da je odlaganje ročišta kupovanje vremena.

„Tužilac se danas izjasnio da nije uspio da očita CD na kom se nalaze snimci ja sam mu dao svoj da očita, jer da nešto nije bilo uredu sa snimkom ne bi ga ni ja mogao očitati. Međutim, očigledno da je u pitanju površan pregled CD-a i to će se otkloniti. MUP RS može da otvori svaki CD pa i onaj sa kojeg su izbrisani podaci, prema tome, ovdje nije bio problem sa otvaranjem CD-a. To sve pokazuje da je ovo jedan isceniran i namješten postupak da se tu svašta dešavalo i da su opravdane sumnje Davora Dragičevića koje je iznio u ovom predmetu“, kaže Dragan Tolimir, advokat Davora Dragičevića.

Na ročištu su bila i tri člana grupe Pravda za Davida. Jedna od njih je i Merlina Ivić. Kaže da je nelogično da se svako ročište odlaže zbog razloga koji nisu dovoljno jaki za takav potez suda.

 „Ovo je zaista crpljenje energije i roditelja i članova grupe, građana. Ova tužba koju su podnijeli ovi sramni pripadnici MUP-a RS jer se radi o kleveti koju su podnijeli Dragan Lukač, Darko Ilić i Darko Ćulum, ovo će pasti na sudu, a sve će to da plate građani“, kaže Merlina Ivić iz grupe Pravda za Davida.

U tužbi koja je podnesena 21.maja 2018.godine, a koja je dopunjena u novembru iste godine, Dragičević se tereti da je tokom protesta na Trgu Krajine, zbog nerazjašnjenog ubistva, više puta ponavljao kako su navedena lica „saučesnici u ubistvu njegovog sina.

Apsurdno je, kažu iz grupe Pravda za Davida, da Lukač, Ćulum i Ilić tužbom protiv Davora Dragičevića traže po 8 000 maraka radi naknade štete zbog klevete.

„Umjesto da se sudi njima, da se protiv njih podižu tužbe i da okružno tužilaštvo po službenoj dužnostti procesuira njih, dešava se suprotno ali to je postalo redovno  i ja vjerujem da će tome konačno doći kraj. Da je tužilaštvo na vrijeme reagovalo na naše krivične prijave, ništa se ne bi desilo ovoliko ali pošto onićute, onda je normalno da imate nastavak represije od strane policijskih organa“, kaže Ozren Perduv, grupa Pravda za Davida.

Nakon što tri godine nije bilo pomaka u istrazi o ubistvu Davida Dragičevića, sredinom aprila ove godine, Tužilaštvo BiH je preuzelo predmete koji se odnose na istragu krivičnog djela protiv života na štetu Davida Dragičevića.

(BN)