26.7 C
Banja Luka

„Određeni svjedoci nisu govorili istinu, bilo je nelogičnosti“

Nastavljeno je saslušanje svjedoka odbrane na glavnom pretresu protiv nekadašnjeg prvog čovjeka dobojske Civilne zaštite Milka Vidakovića i bivšeg gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića. Saslušani svjedoci aktivno su učestvovali u odbrani stanovništva.

Aktuelni gradonačelnik grada Doboja, a tadašnji narodni poslanik Boris Jerinić, 14. maja 2014. godine prisustvovao je sastanku Kriznog štaba, nakon čega se aktivno uključio u odbranu grada Doboja od poplava.

„Dobio sam zaduženje da preuzmem mašinu iz Vodovoda i krenem ka naselju Bare. Tamo sam radio na organizaciji zaštite stanovništva. Uspjeli smo da spriječimo vodu da uđe u grad u toku noći. Da nismo uspjeli u toj namjeri, posljedice bi bile katastrofalne“, rekao je Jerinić.

Nebojša Marić, kao savjetnik gradonačelnika Petrovića pripremio je Naredbu o mobilizaciji materijalno-tehničkih sredstava firmi koje su imale ugovor sa gradom, a i lično je rukovodio operacijom spasavanja.

„Na raspolaganju smo imali 4 čamca i 10 ljudi zaduženih za pomoć stanovništvu na području Podnovlja. Nakon što smo evakuisali 12 kuća u Podnovlju, obišli smo i okolna mjesta. U grad Doboj došli smo 16. maja, gdje smo dijelili hranu i radili na evakuaciji stanovništva“, svjedoči Marić.

Esmin Mahmutović, predsjednik Skupštine Doboja u periodu od 2012. do 2016. godine u periodu poplava obavljao je i funkciju zamjenika predsjednik Štaba za vanredne situacije.

„Rukovodio sam sjednicom Štaba za vanredne situacije 15. maja u osam časova ujutru. Tada smo donijeli odluku o proglašenju vanrednog stanja, o puštanju sirene za opasnost i odluku o evakuaciji stanovništva. Svi naši planovi i pripreme iz ranijih godina su pale u vodu i nisu nas mogle pripremiti za katastrofu koja je dolazila“, objašnjava Mahmutović.

Da je Tužilaštvo dokazalo tvrdnje iz optužnice i da odbrana okrivljenih stoji na klimavim nogama, smatra advokat oštećenih Boban Savić.

„Može se zaključiti da je bilo određenih nelogičnosti i neargumentovanosti, posebno na unakrsnom ispitivanju od strane postupajućeg tužioca, gdje se može zaključiti da određeni svjedoci nisu govorili istinu“, kaže Savić.

Odbrana optuženih Petrovića i Vidakovića najavila je svjedočenje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, čije saslušanje je planirano naredne sedmice.

(BN) Foto: BN

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here