Naslovna Izdvajamo Oglasio se i KFOR „Pratimo dešavanja na sjeveru Kosova“

Oglasio se i KFOR „Pratimo dešavanja na sjeveru Kosova“

0

Mirovna vojna misija UN koju predvodi NATO na Kosovu i Metohiji (KFOR) saopštila je da pomno prati dešavanja na sjeveru pokrajine i dodala da je bliskom kontaktu sa predstavnicima Prištine i srpskih snaga.

Kako navodi portal “Reporteri”, KFOR nije odgovorio da li će učestvovati u uklanjanju barikada na sjeveru.

– KFOR je i dalje izuzetno oprezan i potpuno sposoban da sprovede svoj mandat UN kako bi omogućio bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu. To uključuje povećanje patrola na severu Kosova, u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i Euleksom, navodi se u saopštenju.

KFOR ističe da je u kontaktu i sa bezbjednosnim snagama Srbije.

– Komandant KFOR-a nastavlja kontakte sa svojim kolegama, uključujući predstavnike kosovskih institucija i bezbjednosnih službi Kosova, kao i sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Srbije – dodaju iz KFOR-a.

Misija NATO na Kosovu oglasila se i povodom informacija u nekim medijima da je helikopter KFOR-a koji je juče preleteo barikadu Rudare zbog dostavljanja hrane pripadnicima Specijalne jedinice kosovske policije na Jarinju.

Helikopter imao trenažni let

Saopšteno je da helikopter KFOR-a nije dostavljao hranu pripadnicima specijalnim jedinicama policije na Jarinju, već da je obavljao logistički let do baze te misije, koja se nalazi u blizini Leposavića.

– Netačna je vijest koja je u pojedinim medijima nedavno objavljena o helikopteru KFOR-a koji je preleteo barikadu Rudare da bi dostavio hranu pripadnicima Specijalne jedinice kosovske policije na Jarinju. Helikopter je, naime, vršio logistički trenažni let do baze KFOR-a pod nazivom “Kamp Noting Hil” koja se nalazi u blizini Leposavića – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Misija KFOR-a predvođena NATO spremna da pruži sva objašnjenja i nastavlja da deluje u okviru svog mandata zasnovanog na Rezoluciji Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine, prenosi Kosovo onlajn, prenosi Blic.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube