Naslovna Politika OHR trebao da se zatvori, oživjeli ga naši političari

OHR trebao da se zatvori, oživjeli ga naši političari

Domaće vlasti su vaskrsle instituciju visokog predstavnika koja je u BiH praktično bila na izlaznim vratima i koja je trebala da se zatvori  u mandatu Valentina Incka, izjavio je Mirko Šarović, predsjednik SDS, nakon sjednice Predsjedništva SDS koja je danas održana u Istočnoj Ilidži.

Šarović je rekao da je BiH dalje korake napretka prema EU trebala činiti bez  visokog predstavnika, ali da se desio obrt situacije.

„Postavlja se pitanje zašto nakon jednog, rekao bih nevidljivog Incka, treba da dođe jedan tako visoka ličnost kao što je gospodin Kristijan Šmit, koji dolazi iz jedne tako moćne zemlja kao što je NJemačka. Umjesto da imamo OHR koji je na  izlaznim vratima mi  imamo sada  situaciju da razmišljamo o nekim vremenima kada je OHR imao neku sasvim  drugačiju ulogu“, naveo  je Šarović.

On je istakao da je za SDS neprihvatljivo da se danas u BiH ponovo nameću sankcije i da se kažnjavaju pojedinci.

„Moramo biti principijelni  jer je te sankcije nekada trpio SDS i 150 ljudi među kojima sam bio i ja. Ne znam da li će doći do takve situacije ali treba da se zna da bi stav SDS u slučaju ponavljanja sličnih scenarija bio potpuno  negativan“, rekao je Šarović.

On je poručio da će SDS kao opoziciona stranka dati puni doprinos očuvanju  integriteta, stabilnosti, sigurnosti i autonomije RS koju ima u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, snažno se protiveći urušavanju onih prava koja RS u ima skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

On je izrazio  očekivanje da će Srbija u skladu  sa pozicijom koju ima u mirovnom sporazumu voditi računa o stvarima da koje će usljediti u narednom periodu.

„Nadamo se da će ukoliko dođe novi visoki predstavnik teme biti ekonomski razvoj, napredak, razvoj infrastrukture, demokratizacija društva, borba protiv korupcije i rješavanje svih onih problema koji su ovom trenutku rak rana društva u BiH“, kazao je Šarović.

(BN)