Naslovna BIH Oklopna vozila na ulicama Tuzle na Dan policije?

Oklopna vozila na ulicama Tuzle na Dan policije?

0

Najava nabave oklopnih vozila za potrebe MUP-a Tuzlanskog kantona među nekim je otvorila pitanje treba li FBiH da odgovori na, kako je rečeno, ubrzano opremanje MUP-a Republike Srpske? Koja će biti svrha tih vozila i zašto je izjavio da bi mogao da ih koristiti za paradu Dana policije, za Dan uživo na N1 odgovorao je premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

Na pitanje kada će se nabaviti transporteri i za koliko novca Halilagić je rekao da je nabavka oklopnih vozila  na određen način zaokupila javnost, ali to je samo jedan dio onog što se zove materijalno-tehničko opremanje policije koje su počeli da provode od marta ili aprila prošle godine.

„To je bila jedna od naših 18 mjera koje smo na određeni način realizovali. Odvojili smo nekih 10 milion KM za ukupno opremanje MUP-a. Po informacijam koje sam dobio, procedura javnih nabavki za oklopna vozila je u završnoj fazi, uplaćen je i avans od 2,2 miliona KM. Ukupna vrijednost nabavke je preko 4 miliona KM. Rok isporuke oklopnih vozila je šest mjeseci, a imamo obećanje da će biti isporučeni za Dan policije TK“, rekao je Halilagić.

 

 

Biće nabavljena četiri vozila, kaže on. Samu potrebu nabavke tih transportera je naznačio MUP TK i oni će biti ti koji će određivati za koje namjene i događaje će ih koristiti, dodaje.

Odgovarajući na pitanje je li to odgovor na, kako je rečeno, opremanje MUP-a Republike Srpske i je li potreban takav odgovor, te da li  i drugi kantoni treba da pođu istim stopama, Halilagić kaže:

„Ne znamo šta će drugi kantoni uraditi, ali je naša procjena da se krene u pravcu opremanja, prioritetno iz razloga zaštite bezbjednosti građana, odnosno imovine na području kantona. Da li će ostali kantoni pristupiti na sličan način to je na njima. To nema veze što se MUP Republike Srpske oprema, to je naša obaveza jer imamo mogućnost da odvojimo sredstva za ta vozila.“

Specifikacije tih vozila ne zna, a to će, kako je rekao, raditi stručne komisije – kakvu vrstu i koji tip vozila.

Na konstataciju da bi helikopter bio korisniji za sve građane jer bi se mogao koristiti i za prevoz pacijenata, te da li se razmišlja o kupovini istog, Halilagić kaže:

„To jesu višenamjenski strateški ciljevi. Međutim, u ovom momentu trebalo bi dostaviti adekvatne inicijative od onih koji bi koristili te helikoptere i onda bi trebalo pronaći sredstva“, rekao je premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić za N1.

(BN foto: Crna hronika)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube