24.7 C
Banja Luka

Opet nova priča: Žao mi je Šmita, dobra je osoba

Žao mi je što gospodin Šmit mora proći kroz sve ovo. Ali nikako ne možemo dozvoliti da nam neko nameće zakone samo zato što je dobra osoba“, kaže Dodik.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da novi ministar inostranih poslova Njemačke Annalena Baerbock, pozivajući na sankcije protiv njega, pokazuje da „nema pojma o našem životu jer nikad nije bila ovdje“.

Dodik je, u intervjuu za njemački Welt, rekao da zna šta znači početak mandata i da nova ministarka ima svoje ambicije.

„Meni se uvođenje sankcija ne čini primjerenim za njemačku demokratiju. Zašto bi Njemačka ili bilo koja druga država trebala vladati našom državom? Vlada treba da radi sa demokratski izabranim zvaničnicima“, rekao je Dodik i dodao da uspjeh se mjeri na kraju, a ne na početku.

Veći dio intervjua Dodik je posvetio razgovoru o visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu, objavljuje Klix

Dodik je rekao da Dejtonski sporazum predviđa da visokog predstavnika moraju imenovati potpisnici, među kojima je i Republika Srpska, a potvrditi ga Savjetu bezbjednosti UN.

„Ništa od toga se nije dogodilo. Žao mi je što gospodin Šmit mora proći kroz sve ovo. Ali nikako ne možemo dozvoliti da nam neko nameće zakone samo zato što je dobra osoba. Ali dobra je osoba i moja majka, to je najbolja osoba na svijetu pa nije visoki predstavnik“, kaže Dodik.

Naglasio je da, ako Njemačka uvodi sankcije Rusiji, ne može se očekivati ​​da će Rusija podržati njen prijedlog za visokog predstavnika.

„Lično sam se sreo sa Putinom mnogo puta, uključujući i nedavno. On ima odgovornu poziciju. Kaže da je zainteresovan da po svaku cijenu održi mir u BiH. Poštuje Ustav. I drži se podalje od unutrašnjih poslova. Nje kao njemačka ministrica“, naglašava Dodik.

(BN)

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here