Naslovna Politika Opozicija traži od Stevandića hitnu sjednicu Narodne skupštine

Opozicija traži od Stevandića hitnu sjednicu Narodne skupštine

0

Opozicioni poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH SDS, PDP i Liste za pravdu i red uputili su pismo predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nenadu Stevandiću u kome traže da im odgovori da li su još na snazi skupštinski zaključci koji se tiču pitanja reforme Ustavnog suda BiH, odnosno odlaska stranih sudija i da li su se desile neke nove okolnosti zbog kojih se oni ne sprovode.

„Ako su ovi zaključci još na snazi, tražimo da zaštitite dignitet Narodne skupštine Republike Srpske i sazovete posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske kako bi kako bi raspravili situaciju nastalu kršenjem zaključaka Skupštine i zauzeli stav o okolnostima koje su dovele do njihovog kršenja“, navodi se u pismu i dodaje da su na 10. sjednici Predstavničkog doma PS BiH, glasovima i poslanika SNSD-a i Srpskog kluba , usvojena tri tzv. zakona iz 14.prioriteta Evropske komisije (Zakon o VSTS, Zakon o ombudsmenu, Zakon o slobodi pristupa informacijama).

Opozicioni poslanici smatraju da neophodno hitno sazvati posebnu sjednicu jer je za 30.avgust najavljena nova sjednica Predstavničkog doma PS BiH na kojoj bi trebala biti usvojena još tri zakona iz 14.prioriteta Evropske komisije – Zakon o sudovima BiH, Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH i Zakon o strancima, dok i dalje ni traga nema Zakonu o Ustavnom sudu BiH koji je Narodna skupština označila kao prioritetan zakon bez kojeg nema usvajanja ni ostalih evropskih zakona.

U pismu se podsjeća na ranije skupštinske zaključke, koje je u više navrata donosila NSRS, a koji nisu ispoštovani i odnose se na OHR, reformu Ustavnog suda BiH…

Pismo su potpisali poslanici Darko Babalj, Mladen Bosić, Branislav Borenović, Mira Pekić i Nenad Grković.

(BN) Foto: Arhiva

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube