Naslovna Izdvajamo Opozicija u Hercegovini najavila proteste ispred HET-a

Opozicija u Hercegovini najavila proteste ispred HET-a

0

Predsjednici opštinskih odbora Srpske demokratske stranke Istočne Hercegovine su na današnjema sastanku u Bileći najavili proteste ispred upravne zgrade HET-a u petak 21. januara zbog privatizacije ovog strateškog preduzeća u sistemu Elektroprivrede Republike Srpske.

Oni smatraju da je izgradnja Hidroelektrane Dabar od velike važnosti za Istočnu Hercegovinu, ali i za Republiku Srpsku, imajući u vidu  razvoj elektroenergetskog sektora kao jednog od najprofitabilnijih grana naše posrnule privrede.

“Ova investicija je odavno trebala biti u pogonu, tvrde čelnici SDS-a Istočne Hercegovine, a kako ne bi u javnosti bili pogrešno shvaćeni, prećutali smo izuzetno nepovoljan kreditni aranžman koji su Vlada Republike Srpske i Elektroprivreda ugovorili sa kineskom uvozno-izvoznom bankom zadnjeg dana 2021.godine. Takođe napominjemo da je od prvog dana cijena investicije enormno rasla pa se sa opravdanjem može postaviti pitanje koliko je HE Dabar napravila nekretnina pojedincima izvan naše Hercegovine”, kaže se u saopštenju sa ovog sastanka.

“Najavu poslovodstva Hidroelektrane na Trebišnjici da će izaći na tržište kapitala i na Banjalučkoj berzi emitovati akcije HET-a, te ući u postupak dokapitalizacije, smatramo lošim korakom i štetnim po interese samog privrednog društva kao i elektroenergetskog sektora Republike Srpske. Zašto bi neko za male pare postao značajan akcionar u HET-u i uveo privatizaciju na mala vrata u energetskom sektoru kojom će se mali akcionari provesti kao „bosi po trnju“?” – izjavio je Nenad Avramović, predsjednik SDS Berkovića.

Predsjednik SDS gacko Vukota Govedarica je posebno naglasio činjenicu da “nedvosmisleni stav Elektroprivrede Federacije Bosne i Hercegovine da će se pojaviti na Banjalučkoj berzi i učestvovati u kupovini emitovanih akcija HET-a, predstavlja i poraz i poniženje ne samo Istočne Hercegovine. već cijele Republike Srpske. Ukoliko bi se tako nešto desilo pozvaćemo narod na građansku neposlušnost koja će imati svoje najmaksimalnije namjere.”

Govedarica je dodao da “prodaja sopstvenih akcija na Banjalučkoj berzi za neku minimalnu i da ne kažemo bijednu cijenu na krajnje misteriozan i besmislen način uz prethodno dogovoren kineski kredit od 370 miliona konvertibilnih maraka predstavlja gnusnu laž kako Elektroprivreda Republike Srpske ima rezervisana sredstva  za završetak izgradnje Hidroelektrane Dabar.”

Zbog svega navedenog, opštinski odbori Srpske demokratske stranke iz Istočne Hercegovine, a u saradnji sa Pokretom za pravdu i red Nebojše Vukanovića i Partijom demokratskog progresa, organizovaće mirni protest na dan održavanja Skupštine akcionara HET-a 21.januara u petak sa simbiličnim terminom u 5 do 12.

Na prvom mjestu, pozivamo narod Trebinja kao i ostale slobodne građane Hercegovine da izađu na mirne proteste koje organizujemo i na taj način zajedno izrazimo  neslaganje sa namjerom vlastodržaca da osmišljenom dokapitalizacijom uvedu na mala vrata privatizaciju u elektroenergetski sektor Republike Srpske, stoji u saopštenju sa ovog sastanka.

ISTOK

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: