Naslovna Izdvajamo Otvaranje bašti od ponedjeljka, kompletno otvaranje od 1.aprila: Šta su ugostitelji stavili...

Otvaranje bašti od ponedjeljka, kompletno otvaranje od 1.aprila: Šta su ugostitelji stavili na sto pred sastanak sa Viškovićem?

0
Vlada Republike Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Banjaluci sa predstavnicima Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske „Horeka“.

10:40 Održan je sastanak i evo šta je dogovoreno

08:00

Horeka je  uputila Vladi RS, a uoči sastanka, deset zahtjeva, među kojima su da im se što prije omogući otvaranje, odnosno da se bašte kafića otvore već u ponedjeljak, a kompletno otvaranje traže od 1. aprila

Od Republilčkog štaba traže da ne ograničava radno vrijeme, te da se određivanje dužine radnog vremena prepusti štabovima jedinica lokalne saamouprave.

Što se tiče broja ljudi unutar objekta, smatraju da to treba da bude na osnovu kvadrature prostora.

U pismu upućenom Vladi RS zahtIjeva se da se isplate kompletni porezi i doprinosi za mart 2021. godine, bez obzira na njihovu visinu, i 50 odsto plate minimalca ili manje, ukoliko je radnik prijavljen na manju satnicu radnog vremena, uključujući i radnike u ugostiteljstvu u smještajnim jedinicama.

U slučaju da važeće mjere budu produžene nakon 31. marta, zaposleni u ugostiteljstvu traže isplatu minimalne plate sa pripadajućim porezima i doprinosima kao i tekuće troškove za mjesec april, bez obzira na broj dana koji bude uključivao zabranu rada. Uz to, traže da se porezi i doprinosi od 1. aprila 2021. godine obračunavaju na iznos minimalne plate, za plate do iznosa od 1.000 KM, a za plate preko toga iznosa da se porezi i doprinosi obračunavaju po važećim stopama.

Među zahtjevima je i donošenje uredbe-odluke koja je već u pripremi, o oslobađanju plaćanja poreza i doprinosa na još tri mjeseca za ugrožene hotele, banje i putničke agencije za oktobar, novembar i decembar 2020. godine.

„Horeka“ traži i odgodu plaćanja računa za struju i vodu za mjesece februar i mart 2021. godinu, na 90 dana bez zateznih kamata kao i mogućnost reprograma poreskih obaveza iz 2020. i 2021. godine uz otpis kamata na kašnjenje na period od 24 mjeseca.

Takođe, traže da Vlada Republike Srpske omogući preko Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, namjenske kredite za solventnost privrednih subjekata u ugostiteljskom sektoru, u iznosu do 25.000 KM, uz najnižu moguću kamatu.

Svoj zahtjev obrazlažu činjenicom da sa epidemiološkog stanovišta ništa ne mijenja ukoliko gosti borave u objektu do 22 časa ili nekoliko sati duže tražena su prva dva zahtjeva.

„Kada je u pitanju broj gostiju po kvadratu prostora ugostiteljskog objekta ovime bi bili spašeni veliki ugostitelji, čiji su kapaciteti dovoljni da prime i do nekoliko stotina gostiju, uz poštovanje svih epidemioloških mjera, razmak između stolova, broj gostiju za jednim stolom. Zahtjev broj 4, odnosno plaćanje poreza i doprinosa, je najkonkretnija pomoć ugostiteljima, čime bi se očuvala radna mjesta, uzimajući u obzir zabranjen rad i nepostojanje prihoda“, navode iz Udruženja „Horeka“.

Kažu da su svi ostali zahtjevi koncipirani da bi se očuvala radna mjesta zaposlenih u ugostiteljstvu, te omogućio nastavak poslovanja i nakon pandemije virusa korona, koji će, kako kažu, takođe biti izazovan za sve ugostitelje.

Buka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: