Naslovna Politika Otvoreno pismo rektoru Univerziteta prof. dr Gajaninu

Otvoreno pismo rektoru Univerziteta prof. dr Gajaninu

0

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica obratio se rektoru Univerziteta u Banjaluci, prof. dr Radoslavu Gajaninu otvorenim pismom.

Pismo poslanika Govedarice prenosimo u cjelosti:

„Poštovani gospodine Gajanin,

svakako treba pozdraviti Vaše opredjeljenje kojim ste najavili da će akademska zajednica sledeće sedmice organizovati okrugli sto na kojem će se analizirati rad Ustavnog suda BiH kao i sam čin potpisivanja peticije kojom će se izraziti nezadovoljstvo radom navedenog suda koji u državi u kojoj živimo unosi pravnu nesigurnost.

Upoznavajući se sa Vašim stavovima putem sredstava javnog informisanja, a u vezi ustavne krize koja se produbljuje, zaključio sam da ste legalista i borac za pravdu i pravičnost.

Ako je već tako, nadam se da mi nećete zamjeriti što ću Vas pozvati da ostanete dosljedni i principijelni i neodložno ispoštujete odluku Okružnog suda u Banjaluci od 8. maja ove godine kojom je osporen i poništen akt Senata Univerziteta a na osnovu koga je na volšeban način Predrag Ćeranić stekao zvanje docenta a kasnije i dekana na Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci.

Okružni sud u Banja Luci Vam je dao rok od trideset dana da izvršite presudu. Кoliko mogu da primijetim presudu ste u javnosti pokušali da relativizujete iz Vama znanih razloga nastavljajući da narušavate autonomiju Univerziteta ali i ono što je još pogubnije, da ne poštujete odluku
sudske vlasti u Republici Srpskoj što je drastičan primjer neustavnog djelovanja koje dolazi nažalost sa tako jedne odgovorne funkcije koju obavljate.

Da li je moguće gospodine Gajanin da Vi ne želite da poštujete odluku Okružnog suda u Banjaluci samo zato što Vam je mnogo relevantniji sud partije kojoj ste očigledno krajnje lojalni? Ili ste skloniji zamjeriti se pravosuđu Republike Srpske nego li Predragu Ćeraniću? A možda je nešto
treće u pitanju.

Кako je moguće, gospodine Gajanin, da iznosite stav po kome Ustavni sud BiH „unosi pravnu nesigurnost“ a pri tom zanemarujete činjenicu da se i Vi ponašate skoro identično kao taj Ustavni sud BiH koga sa razlogom kritikujete i protiv koga protestujete? Ako ste sa razlogom, a apsolutno je tako, uputili riječi kritike na račun Ustavnog suda BiH onda bi neodložno morali ispoštovati odluku Okružnog suda u Banjaluci jer je ovakvim pristupom Vaš legitimitet najblaže rečeno sporan. Bez političkog straha i društvene predrasude, kako i na koji način će izvršna vlast i njeni surovi pojedinci, sporno proklamovani bezbjednjaci i zasigurno sive eminencije reagovati, a zbog zaštite ustavnosti i zakonitosti koju je Republika izgradila u proteklih trideset godina ne smijete napraviti mrlju koja bi Vas pratila dok postoji Vaš profesionalni rad.

Osporeni i poništeni akt se dogodio u vrijeme kada niste bili rektor banjalučkog univerziteta ali ipak nije loše da se prisjetite kako i na koji način je Vaš prethodnik otišao sa svoje pozicije.

Žao mi je što Odbor za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske kojim predsjedavam nije donio odluku o parlamentarnom nadzoru i utvrdio svaki detalj kako i na koji način je Predrag Ćeranić stekao izbor u zvanje na Fakultetu bezbjednosnih nauka. Da je to kojim slučajem aktuelna vlast dozvolila možda bih ipak povjerovao u našu srpsku parlamentarnu demokratiju koja je očito nekome majka, a nekome maćeha.

Sa druge strane, isto kao i Vi, u posjedu sam kompletne dokumentacije koja predstavlja jasan zaključak zbog čega je osporeni Izvještaj komisije o prijavljenim kandidatima za izbor nastavnika i saradnika u zvanje bio partijska i univerzitetska tajna svih proteklih godina.

Gospodine Gajanin, želim Vam uspješan rad tokom sledeće sedmice sa apsolutnim uvjerenjem da svaki rad može biti utemeljeniji na principima doslijednosti koji definišu standarde akademske etike a koja je polazna osnova za visoke ciljeve bilo koje društvene zajednice.“

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube