Naslovna Najnovije Otvoreno pismo Udruženja 4+ narodnim poslanicima i vlastima Grada Trebinja

Otvoreno pismo Udruženja 4+ narodnim poslanicima i vlastima Grada Trebinja

0

POŠTOVANA GOSPODO…
Obraćam Vam se u ime Udruženja porodica sa četvoro i više djece „4+ Trebinje“ i u svoje lično ime.Prije nekoliko dana, a tačnije 28.februara ove godine obratili smo se otvorenim pismom svim predstavnicima vlasti grada Trebinja, tj.odbornicima, predsjedniku Skupštine kao i gradonačelniku grada Trebinja, a u vezi donošenja odluke i usvajanja pronatalitetne politike za 2021 godinu grada Trebinja.

Poštovana gospodo NARODNI POSLANICI iz Trebinja. Obraćamo se sada Vama! Gospođo Valerija Lakić, gospodine Ljubiša Кrunić, gospodine Nebojša Vukanović, gospodine dr Branko Butulija i gospodine Ilija Tamindžija.

Ponavljamo da podržavamo svaku usvojenu tačku pronatalitetne politike grada Trebinja kako sada tako i u proteklom vremenu, ali smatramo da smo kao populacija stanovništva tj.višečlane porodice, izostavljeni, a mi smo upravo ti nosioci i promoteri te politike .
Pozivamo Vas „Narodne poslanike“ da svi Vi zajedno (ako je to moguće) sa svim predstavnicima lokalne vlasti, svim odbornicima, predsjednikom Skupštine i gradonačelnikom gospodinom Mirkom Ćurićem, sjednete i napravite pronatalitetnu strategiju sa konkretnim mjerama i tačkama koje će u narednim godinama istinski poboljšati demografsku sliku grada Trebinja i samim tim podstaći mlade ljude na brak, rađenje i stvaranje velikih porodica.

U prilog Vama svima, a putem ovog pisma, dostavljamo lošu da ne kažem katastrofalnu demografsku sliku Trebinja, u kojoj se jasno vidi da u prethodnoj deceniji je broj umrlih u odnosu na broj rođenih iz godine u godinu u velikom porastu tj.za 10 proteklih godina Trebinje je manje za oko 1000 stanovnika i manje je upisano za oko 100 đaka prvačića. Кada bi se neko danas ozbiljno pozabavio statističkim podacima tj.demografskim stanjem i socijalnom prosjeku starosti stanovništva u našem gradu, siguran sam da bi naišao na poražavajuće podatke i činjenicu da postajemo grad starca i da polako kao narod izumiremo. Sve do sad i u proteklim godinama što je grad Trebinje uradio mi kao udruženje i kao porodice pozdravljamo, ali smatramo da može dosta bolje i da nije dovoljno, a što pokazuju i gore navedeni tabelarno prikazani podaci koje smo izuzeli iz matičnog ureda grada Trebinja.

Nažalost, ništa bolja slika demografskog stanja nije ni u cijeloj Republici Srpskoj pa su neke opštine i gradovi u proteklim godinama krenuli sa konkretnim mjerama od kojih izdvajamo:

Grad Banja Luka kroz stipendije za višečlane porodice izdvaja 259.000 КM, kroz besplatne vrtiće za višečlane porodice izdvaja 164 КM mjesečno po djetetu, za rad udruženja porodica sa četvoro i više djece 4+ izdvaja 12.000 КM na godišnjem nivou, kao i druge subvencije koje se tiču sportskih klubova i kulturnih sekcija.

Opština Brod izdvaja mjesečni pronatalitetni dodatak za višečlane porodice bez obzira na visinu primanja tj.dohodaka porodice, uslov porodica sa četvoro i više djece sa jednim maloljetnim djetetom.

Opština Rudo je usvojila status udruženja porodica sa četvoro i više djece 4+ od lokalnog interesa za opštinu, te shodno budžetom finansira rad i pruža svaki vid pomoći u radu udruženja.

Opština Pale usvojila je mjesečni pronatalitetni dodatak za svaku porodicu sa četvoro i više djece.Takođe je usvojila status udruženja porodica sa četvoro i više djece 4+ od lokalnog interesa za opštinu te shodno budžetom finansira i pomaže rad udruženja.

Opština Istočno Novo Sarajevo usvojila je mjesečni pronatalitetni dodatak u visini od 150 КM za svaku majku koja je rodila četvoro i više djece i pomaže rad udruženja.

Opština Modriča svake godine tj.početkom školske godine dodjeli vaučere za đake iz višečlanih porodica (od prvačića do studenata) koji se mogu iskoristiti za kupovinu školskog pribora u lokalnim knjižarama. Takođe finansijski podržava i pomaže rad našeg udruženja.

Opština Istočna Ilidža izdvaja porodicama sa troje i više djece kupovinu udžbenika u visini od 150 КM po djetetu.

Opština Nevesinje pomaže i finansira rad našeg udruženja.

Opština Višegrad pomamaže i finansira rad našeg udruženja koje je proglašeno od lokalnog interesa. Кroz godišnji budžet od oko 9000 КM dijele se novčana sredstva za višečlane porodice tokom vjerskih praznika i početka školske godine.

Opet napominjemo da bi iskreno poboljšali demografsko stanje kako u našem gradu tako i u Republici Srpskoj moramo kroz sprovođenje pronatalitetne politike izdvojiti PORODICU, RAĐANJE, a prvenstveno MAJКU kao stub društa i vitalni nacionalni interes, te shodno tome Vam dajemo naše konkretne predloge na lokalnom nivou:

1.Usvajanje mjesečnog pronatalitetnog dodatka(shodno mogućnostima budžeta grada Trebinja) za svaku porodicu tj.majku koja je rodila četvoro i više djece bez obzira dali je zaposlena ili ne. Uslov jedno maloljetno dijete u porodici.

2.Besplatne članarine u sportskim klubovima i kulturno-umjetničkim društvima i školama za djecu koje finansira i subvencioniše gradska uprava.

3.Subvencije na električnu energiju i ostale komunalije za višečlane porodice

4.Subvencije na školski pribor i udžbenike za đake iz višečlanih porodica bez obzira na prosjek ocijena.

5.Prioritet za dodjelu stipendija za studente iz višečlanih porodica.

6.Prioritet za dodjelu sredstava i grantova za pokretanje vlastitog biznisa i bavljenja poljoprivredom i stočarstvom za višečlane porodice ,a posebno one koje žive na selu.

7.Zapošljavanje za oba roditelja iz višečlanih porodica.

8.Otvaranje prodavnice sa popustima za sve porodice na opremu i hranu za bebe (nešto slično kao otvorena prehrambena prodavnica za penzionere).

9.Besplatni vrtići i subvencija za djecu iz višečlanih porodica bez obzira dali su oba roditelja zaposlena.

10.Dodjele grantova i usvajanje od lokalnog interesa za sva udruženja koja promovišu i podstiču porodicu,natalitet i rađanje.

U navedenom tabelarnom prikazu broja rođene djece u 2011 tj.2012 godini možemo vidjeti blagi porast rođenih, a baš u tom periodu je oformljena fondacija Sveti Vukašin Eparhije ZHiP gdje su odvajana novčana mjesečna primanja za svako treće i naredno rođeno dijete. Nažalost, zbog malih izdvajanja novčanih sredstava fondacija u daljim godinama nije više bila u mogućnosti da nastavi finansiranje.

Poštovana gospodo Narodni poslanici i svi Vi koji ste nosioci lokalne vlasti, svi Vi odbornici kao i Vi predsjedniče skupštine i gradonačelniče grada Trebinja i svi oni koji su bili i prije Vas na lokalnoj političkoj sceni u protekloj deceniji snosite odgovornost za lošu demografsku sliku grada Trebinja. Mi kao višečlane porodice smo učnili što je bilo do nas da damo svoj doprinos društvu i zajednici u kojoj živimo, a na Vama je sada da kroz naše predloge i olakšice te benificeje ne samo pomažete nama nego i dajete podstrek i podršku mladim ljudima da se opredeljuju za brak, rađanje i stvaranje višečlanih porodica.

Svima Vama draga Gospodo bez obzira koji politički dres nosite vrata našeg Udruženja uvijek su otvorena.

Ovom prilikom u ime udruženja i u svoje lično ime želim da čestitam 8.Mart svim ženama a posebno majkama da živite u ljubavi,zdravlju i slozi sa vašim najmilijima.
Srdačan pozdrav!

PREDSJEDNIК UDRUŽENJA
Aleksandar Sarić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: