30.7 C
Banja Luka

Otvoreno poslovanje Dodika sa „Prointerom“ – Dobili nove ugovore

Služba predsjednika Republike Srpske nevjerovatnom brzinom okonačava tenderske postupke. Na svaki poziv ponuđačima stigne po jedna ponuda, a predsjednik Milorad Dodik ne razmišlja mnogo. „Prointeru“, IT tender firmi povezanoj sa njegovim sinom Igorom, upravo je dodijelio dva ugovora ukupne vrijednosti 217.985 KM bez uračunatog PDV-a. Toliko koštaju sistem za videokonferenciju i IP telefonija i centrala.

Zanimljivo, na oba tendera javio se samo „Prointer“ pa je „komisija Službe“ ocijenila da su itekako prihvatljive. Preporučeno je da ugovori budu sklopljeni. Kako nije bilo drugih ponuđača, tako ni žalbe nisu moguće.

Desetine hiljada maraka vrijedni ugovori podijeljeni su, iako i javnost i ovdašnje pravosuđe zna da je predsjednik RS Milorad Dodik još 18. jula 2019. godine pred narodnim poslanicima priznao porodičnu povezanost sa firmom koja je na tenderima, za osam godina postojanja, dobila oko 1.000 ugovora vrijednih više od 230 miliona KM:

„Nije vlasnik ni ovlašteno lice, ali jeste saradnik u toj firmi i od toga ima prihode“.

Dodik se nije zaustavio na ovome. Ugovor za kancelarijsku i računarsku opremu, bez da je prethodno tender podijelio na lotove, dodijelio je firmi „Sirius 2010“.

I vlasništvo ove firme dovodi se u vezu sa porodicom Dodik.

(Žurnal.info)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here