20.7 C
Banja Luka

Ovo je grad u BiH koji ima više od 150 milionera

Informacija koju je prije nekoliko mjeseci objavio BiznisInfo.ba, da u Živinicama ima više od 150 milionera, izazvala je pravu buru reakcija u javnosti, a ovo mjesto prozvano je “gradom milionera”.

Ovaj podatak, podsjetimo, u razgovoru za portal Biznisinfo.ba, je iznio dr. Samir Vildić, predsjednik UO Fondacije poduzetnika u BiH.

Prema njegovim riječima, statistički (odnosno procentualno prema broju stanovnika) Živinice imaju mnogo više milionera nego jedan Berlin, odnosno imaju isto milionera kao jedan Keln.

BiznisInfo.ba je ranije, istražujući istinitost ovog podatka, došao do informacije da je u Živinicama u 2022. godini bilo 110 kompanija koje su imale prihode od preko milion KM, iz čega smo zaključili da je realno da ukupno u gradu ima više od 150 milionera.

Prema ažuriranim informacijama, broj “milionskih” kompanija u Živinicama je porastao u 2023. godini na 117. Istovremeno, mnoge od ovih kompanija su poboljšale svoj rezultat – neke za po nekoliko miliona, a neke i za nekoliko desetina miliona maraka.

Ukupni prihodi ovih kompanija, dakle, značajno su porasli, kao i broj onih koji su se premašili spomenuti iznos u prihodima.

Iz svega valja zaključiti da je broj milionera u Živinicama prošle godine vjerovatno porastao za desetak građana koji su se priključili “klubu milionera”.

Ovo ne čudi, jer je grad poznat po svom ambijentu koji je “prijateljski” nastrojen prema biznisu. Naprimjer, prema podacima iz 2021., u Živinicama obrt možete otvoriti za dva sata, a dobiti građevinsku i urbanističku saglasnost za tri dana. Stoga nije slučajno što u industrijskoj zoni Ciljuge 2 posluje veći broj domaćih i stranih kompanija, među kojima su ozbiljni investitori iz Austrije i Njemačke.

Napomenimo da, kada se govori o “milionerima”, tu se ne misli na ljude koji imaju milion KM u kešu, već one koji imaju ukupnu imovinu u toj vrijednosti, piše Biznisinfo.ba

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here