20.7 C
Banja Luka

Ovo su detalji sa ročišta Debevecu i Mehmedagiću

U Sudu Bosne i Hercegovine u toku je ročište za određivanje pritvora predsjedniku Suda Bosne i Hercegovine, Ranku Debevcu, te nekadašnjem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Osmanu Mehmedagiću. Na samom početku ročišta odbrana je zatražila da se javnosti zabrani prisustvo ročištu, što je odbijeno.

Takođe, na početku je postojao i zahtjev odbrane za izuzećem sudije Branka Perića, koji je pojasnio kako to pitanje nije bilo moguće riješiti. Naime, o njemu nije imao ko da odlučuje s obzirom da nema predsjednika Suda BiH, te je pitanje ostalo na čekanju, dok VSTV ne donese konačnu odluku o v.d. direktoru Suda Bosne i Hercegovine.

Tužiteljica Bojana Jolović krenula je potom sa obrazlaganjem prijedloga za pritvor.

Jolović je istakla kako je postojao dogovor osumnjičenih, te kako se u karijeri nije suočila sa većim opstrukcijama u sakupljanju dokaza.

Pojasnila je da su provjere vršene nekoliko mjeseci, a navela je primjer jednog svjedoka, službenika OSA-e, kojeg je u nekoliko navrata zvala da svjedoči. No, on bi svaki put prije toga dobio poziv Osmana Mehmedagića. U jednom od poziva, Mehmedagić mu je poručio kako ga je ‘Ranko zvao, prepao se jer zna da sudac ispituje’.

Taj poziv svjedoku se desio kada je tužiteljica od Suda tražila određenu dokumentaciju, pa je slučaj navela kao primjer međusobne povezanosti osumnjičenih, ali i uticaja na svjedoke.

Jednom od svjedoka Mehmedagić je u pozivu rekao i ‘šta ćeš kod Jolovićke, budi pametan, ispričaj da je sve po proceduri’.

Jolović tvrdi kako postoji i spis gdje Debevec jednom od policajaca kaže ‘ja ću se izvući a ti vidi šta ćeš’, te kako se opirao hapšenju.

Debevec se nekoliko puta pobunio, tvrdio je kako se iznose neistine, nakon čega je Perić zaprijetio izbacivanjem iz sudnice, što se do ovog trenutka nije desilo.

Podsjetimo, Debevec i Osmanagić su uhapšeni u ponedjeljak. Oni se sumnjiče za zloupotrebu položaja.

(N1) Foto: N1

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here