Naslovna Najnovije Ovo su najsurovija ubistva u BiH u kojima su žene presudile muškarcima

Ovo su najsurovija ubistva u BiH u kojima su žene presudile muškarcima

0
Posljednja dva ubistva muškaraca za koja su osumnjičene žene, u Doboju i Banjaluci, šokirale su BiH i regiju.

Iako su, statistički gledano, muškarci neuporedivo češće počinioci rodno zasnovanog nasilja i ubistava, slučajevi gdje je to obrnuto, posebno intrigiraju pažnju javnosti.

Saša Kulišić (46) ubijen je 30. januara ove godine. Njegovo tijelo pronađeno je vezano u šumi na izletištu kod Doboja, sa selotejp trakom preko usta i očiju. Sumnja se da je prethodno omamljivan tabletama i udaren na spavanju, a potom strpan u prtljažnik automobila i odvezen u šumu gdje je ubijen. Kao direktni izvršilac osumnjičena je njegova supruga Andrea Kajganić (32), koja se sumnjiči da ga je tri puta ubola nožem ispod grudnog koša. Zbog ovog zločina uhapšeni su još i njen ljubavnik Dražen Lazarević (19), te maloljetna kćerka (14).

Zvonimir Stefanović (53) pronađen je mrtav 4. januara ove godine u stanu u Banjaluci, a obdukcijom je utvrđeno da je uboden nožem u srce. Osumnjičena je njegova partnerka Banjalučanka Milica Diljević (31).

Što se tiče spomenuta dva slučaja, istraga tek treba da utvrdi motive i sve okolnosti ovih krivičnih djela.

Međutim, ova ubistva na tragu su karakteristika sličnih zločina – žene su najčešće ubijale partnere mučki, hladnim oružjem i to obično nožem, a nerijetko i uklanjale tragove.

Istraživanja su pokazala i da žene najčešće ubijaju u zajedničkom stanu u kojem su boravile sa žrtvom, a gotovo nikada u tuđem stanu.

Takođe, za razliku od muškaraca, među njima je jako malo onih koje su i ranije činile bilo kakva krivična djela.

U kriminologiji se spominje da se, zbirno gledano, najveći broj ubistava koje su počinile žene, dešava u porodici i u mnogim slučajevima je kulminacija dugogodišnjeg zlostavljanja, fizičke sile i emocionalnog stresa.

Mondo je podsjetio na neke od najsurovijih ubistava muškaraca u BiH koja su počinile žene…

Hanifa Mujezinović

Hanifa Mujezinović (59) osuđena je, na osnovu sporazuma o priznanju krivice, na dvije godine zatvora jer je u stanju bitno smanjene uračunljivosti, u januaru prošle godine u Doboju, kuhinjskim nožem u nadlakticu ubola supruga Hasana (55), koji je nasmrt iskrvario.

Prema ranijim informacijama iz istrage, nakon ubistva ona je očistila kuću, presvukla supruga i postavila nove tepihe. Potom je nazvala policiju i rekla da su se posvađali i da je on sam sebi nanio povrede od kojih je podlegao.

Ramza Karajčić

Danas 65-godišnja Ramza Karajčić je 30. juna 2009. godine u Kozluku kod Zvornika ubila svog supruga Ramadana Karajčića (56). Nasmrt ga je izudarala budakom po glavi i tijelu dok je spavao na dušeku. Za taj zločin osuđena je na pet godina zatvora. Prema nezvaničnim saznanjima, suprug ju je ranije fizički i psihički zlostavljao, a čak postoje informacije da ju je podvodio drugim muškarcima.

Nekoliko godina nakon izlaska iz zatvora, Karajčić je ponovo počinila ubistvo. U avgustu 2020. godine je oštricom sjekire zadala pet smrtonosnih povreda po glavi svojoj majci Namki Kokić (83). Potom je sama pozvala policiju, a pred sudom je kasnije tvrdila da se ničega ne sjeća.

Vrhovni sud Srpske je Ramzu Karajčić prošle godine pravosnažno osudio na 14 godina zatvora zbog ovog ubistva.

Dušanka Mihajlović

Dušanka Mihajlović iz Kozarske Dubice osuđena je na 12 godina zatvora jer je u maju 2010. godine ubila, a potom zapalila nevjenčanog supruga Boška Šipku (68). Istragom je utvrđeno da je Boško prethodno tukao Dušanku. Kada je izašao iz kuće i krenuo prema svinjcu, ona ga je udarila drvenom nogom od stola, pa u namjeri da prikrije zločin tijelo zapalila u svinjcu.

Kristina Jovković

Vrhovni sud RS je 2017. godine pravosnažno osudio tada 32-godišnju Kristinu Jovković na 14 godina zatvora za ubistvo bivšeg partnera Aleksandra Mujčinovića Akija (44).

Ubistvo Mujčinovića dogodilo se u novembru 2016. godine u u njegovoj kući u Solunskoj ulici u Banjaluci. Prema presudi, Jovković ga je 11 puta izbola kuhinjskim nožem, tijelo potom prenijela u drugu sobu, a tek nakon dva dana o svemu obavijestila policiju.

Dana Škrba

Dana Škrba je osuđena na 14 godina zatvora zbog ubistva fotografa Mustafe Bukvića (67) u njegovoj radnji u sarajevskom naselju Dobrinja u februaru 2012. godine. U presudi se navodilo da je Bukvića preklala skalpelom, nanijevši mu šest rezova na vratu. Tijelo je nakon zločina okrenula na leđa, prekrila dekom i napustila radnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: