Naslovna Izdvajamo Pandurević: „Alumina“- Posljednja pljačka gladnih megalomana!

Pandurević: „Alumina“- Posljednja pljačka gladnih megalomana!

0

Zvornička regija će za kratko vrijeme ostati bez više od 10.000 stanovnika čije će porodice hljeb tražiti u Srbiji ili na zapadu. Bez okosnice, fabrike, koja će vezati narod, kroz par decenija bićemo manje brojan konstitutivni narod u zvorničkoj regiji.

Čitam jučerašnje saopštenje fočanskog ‘Pavgorda’ kojem je Vlada Republike Srpske potpuno nezakonito, i van svojih ovlašćenja, obećala da će im konačno prodati potraživanja od FG ‘Birač’. U tom saopštenju ne vidim nijedan odgovor na postavljena pitanja.

Кaže ‘Pavgord’ da će radnicima biti povezan radni staž, da će preduzeće raditi, razvijati se… Sve to na časnu riječ.
Višak prihoda od PDV-a u ovoj godini će biti oko 540 miliona КM. Od tog novca, ne samo da je radnicima mogao biti povezan radni staž, nego je i Vlada Srpske mogla otkupiti potraživanja i sačuvati jedna od najznačajnijih resursa u Republici Srpskoj. Eto, treba da se radujemo jer će ‘Pavgord’ dati 42 miliona, povezati radni staž za sve to dobiti ‘Aluminu’ koja vrijedi preko 500 miliona КM.  Od dobiti ‘Alumine’ za godinu i po dana, isplatiće mu se investicija.

Ne odgovoriše iz ‘Pavgorda’ ni odakle im novac? Da li ima istine u navodima da je novac od Zorana Ćopića, ‘Pavgordovog’ prethodnika iz uništene bijeljinske ‘Šećerane’? Кako to ‘Pavgord’ ne spasi bijeljinsku ‘Šećeranu’, jedinu u Republici Srpskoj, kao ni ‘Žitopromet’? Sve čega se dotakao završilo je na starom gvožđu i u ruševinama, poput Vanekovog mlina u Bijeljini.

U kojoj to normalnoj državi, preduzeće s prihodom od 27 miliona može i pomisliti da kupi preduzeće s prihodom od 300 miliona i godišnjom dobiti od 30 miliona? Po kojim je to kriterijumima ‘Pavgord’ kredibilniji i referentniji od ino kompanija koje po svijetu imaju šest-sedam ovakvih fabrika, uspješnih u poslu?

Ako se prisjetimo da su Litvanci iz FG ‘Birač’ iznijeli preko milijardu КM, onda je jasno o kakvom je plijenu riječ. Sljedeću milijardu treba da dobiju režimski tajkuni za simbolična 42 miliona. Toliko su nestrpljivi da su, u strahu od gubitka izbora i izmicanja plijena, odlučili da to učine u predvečerje izbora.

Posebno je zanimljivo pojavljivanje Zorana Stevanovića pred radnicima i njegovo zaklinjanje da ‘Aluminu’ voli više od njih. Suze da krenu, ali suze tuge gdje živimo.
Zorane, ako voliš ‘Aluminu’, dalje ruke od nje!

I dok je Zvornik pred biti ili ne biti, premijer Republike Srpske Radovan nejaki pliva pune tri sedmice. U kojoj normalnoj državi strateški resurs prodaje Vlada dok premijer nije tu? Radovane, ptico, gukni ako se nisi udavio! Teško je od njega očekivati toliko hrabrosti da podnese ostavku ili sve ovo zaustavi. Tri nedelje kukavički se krije.

I ne ćuti samo Radovan, nego ćute i Milorad Dodik i Željka Cvijanović koji se inače mijašaju u sve. Ovaj put su se proglasili “nenadležnim“. I to čudo da doživimo! Ne vjerujem da su se uplašili Lukačevog upozorenja da će “zbog ovog mnogi završiti u zatvoru“. Ćute jer su duboko involvirani u sve.

Ipak, meni je posebno zanimljivo ćutanje Dragana Lukača. Nije demantovao moje navode o hapšenju, ali nije ni rekao da će provjeriti porijeklo novca kojim ‘Pavgord’ kupuje potraživanja. Mislim da je to zato što već zna porijeklo tog novca.

I na kraju, moj narode, ‘Alumina’ nije političko pitanje. To je pitanje naše budućnosti. Birač nam svake godine gubi stanovnike, nestaje. S ugašenom ili uništenom ‘Aluminom’, zvornička regija će za kratko vrijeme ostati bez više od 10.000 stanovnika čije će porodice hljeb tražiti u Srbiji ili na zapadu. Bez okosnice, fabrike, koja će vezati narod, kroz par decenija bićemo manje brojan konstitutivni narod u zvorničkoj regiji, ekonomski potpuno podređeni Tuzli. Eto gdje nas vode hulje koje se kriju iza patriotizma!

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube