Naslovna Najnovije Pao dogovor: Prevoznici u RS prekinuli protest

Pao dogovor: Prevoznici u RS prekinuli protest

0

Prevoznici će prekinuti protest a koliko sutra biće formirana radna grupa koja čiji je zadatak da sagleda rješenja u okruženju te da te modele pokušamo primjeniti i kod nas.

Rekao je to predsjednik Udruženja prevoznika RS Nikola Grbić nakon današnjeg sastanka s ministrom saobraćaja i veza RS Nedeljkom Ćorićem.

– Prevoznici su veoma bitan privredni subjekat kome treba pomoći jer smo došli u veoma tešku situaciju. Vidjećemo narednih dana u kom pravcu će ići ta pomoć, da li kao subvencija za gorivo ili u vidu plaćanja poreza i doprinosa – istakao je Grbić, naglasivši da prevoznici razumiju da je situacija teška i da ni Vlada nema novca, ali da bez pomoći ne mogu.

Ćorić je rekao da su Vlada Srpske i Narodna skupština RS donijele odluke u cilju rješavanja ovih problema i podsjetio da za njih nije bilo razumijevanja na nivou BiH.

– Naša mjera u tom trenutku bila je da se ide na ukidanje akciza kako bi pomogli svima. Sa prevoznicima imamo korektnu saradnju, sagledavamo sve probleme ali većina njih se vezuje za nivo BiH a ne za entitetski nivo. Dogovorili smo se da formiramo radnu grupu i vidjećemo u kom pravcu će ići sve dalje odluke. Nije logično da je cijena goriva viša danas u RS u odnosu na neke zemlje u okruženju, s obzirom na to da je prije poremećaja na tržištu cijena kod nas bila značajno niža – rekao je Ćorić.

Naglasio je da su ugovori koji su ranije potpisani najveći problem prevoznika, a koji ne mogu da se miejnjaju.

– U vriejme potpisivanja tih ugovora cijene goriva činile su 30 odsto troškova poslovanja, a danas već 80 procenata, što prevoznike dovodi u nemoguću situaciju – upozorio je Ćorić. Dodao je i da su uslovi na graničnim prelazima nemogući, osim dužine čekanja, neshvatljivo je da, kaže Ćorić, nema uslova za ličnu higijenu vozača koji satima, pa i danima čekaju. Radnu grupu, dodao je, činiće predstavnici resornog ministarstva, Udruženja prevoznika i Privredne komore RS.

(BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: