Naslovna Izdvajamo PARTNERSTVO SA SAP-OM: Prointeru dodijeljeno 16 ugovora i oko 50 milijuna KM

PARTNERSTVO SA SAP-OM: Prointeru dodijeljeno 16 ugovora i oko 50 milijuna KM

0

Od 2015. do danas institucije, javna poduzeća i ustanove s „Prointerom“ sklopile su 874 ugovora vrijedna 221.030.598 KM! Od tog broja 16 ugovora „Prointer“ je s javnim sektorom potpisao na temelju partnerstva sa SAP-om. Građane je to, od 2017. do januara ove godine, koštalo – 47.099.717 KM!

„U razgovoru s direktorom ‘Prointera’ saznao sam da će oni to vrlo brzo riješiti i da će dobiti licencu od druge institucije, tako da ne vidim nikakav problem“, znalački je, kao portparol porodice predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, javnost „umirivao“. “ premijer Radovan Višković. Desilo se to nakon što je njemački SAP potvrdio da će partnerstvo s najbitnijom privatnom IT tender firmom biti raskinuto 23. ožujka.

Da li bi premijer zvao direktora bilo koje druge privatne tvrtke koju je neka svjetska kompanija skinula sa liste partnera? Ne bi! Očekivao bi, nadamo se, da institucije, javna poduzeća i ustanove, koje troše budžetski novac, raskidaju postojeće ugovore sa sankcionisanim, pronađu nove ovlaštene privatnike i ne ugrožavaju poslovanje uprave.

Ipak, „Prointer“ nije bio ko. To je firma s kojom, prema priznanju oca Milorada, sarađuje“ njegov sin Igor. Ta saradnja danas u brojkama izgleda ovako:

– 874 potpisana ugovora, potpisana od 2015. do danas, vrijedna su 221.030.598 KM sa uračunatim PDV-om!

Od tog broja 16 ugovora „Prointer“ je s javnim sektorom sklopio na temelju partnerstva sa SAP-om. Građane Bosne i Hercegovine to je, od 2017. do januara ove godine, koštalo – 47.099.717 KM! 

Dok ne pređemo na konkretno, javnost mora da zna da ju je Višković – rekao je.

“Od ovog datuma ‘Prointeru’ nije dopušten pristup SAP sustavima. Stoga njihova poslovna aktivnost neće biti dio operacije SAP ekosistema”, potvrđeno je iz njemačke kompanije za portal „Capital”.

Sad konkretno!

Prvi ugovor, na temelju partnerstva sa SAP-om, kompanijom koja ima istoimeni softver za poslovne procese, „Prointer“ je dobio još 2017. godine, samo dvije godine nakon što je osnovan. Već tada u javnosti se uveliko govorilo kako je firma povezana s Igorom Dodikom. „Elektroprivredi RS“, na čijem je čelu još kratko bila Radmila Čičković, a njenim zavisnim preduzećima to je bilo sasvim dovoljno informacija za raspisivanje tendera. Za sva tri lota stigla je samo po jedna ponuda. „Prointer“ sa „Lanacom“ i beogradskim „Prointerom“! Održavanje SAP sistema i licence građani su platili 9.950.850 KM, 3.642.584 i 2.796.768 KM. Ukupno 16.390.202 KM!

Bila je to tenderska preporuka za dalje SAP poslovanje. U julu naredne godine „Elektroprijenos BiH“, na osnovu jedine pristigle ponude, angažuje „Prointer“ za postprodukcionu podršku i održavanje SAP sistema – 350.930 KM! I 2019. godine firma izuzetno bliska vlasti u Republici Srpskoj u ovom istom javnom poduzeću, za isti posao dobija ugovor identične vrijednosti.

Dobri odnosi vladajućeg SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a Dragana Čovića isplatili su se i poslovno. „Elektroprivreda Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne“ 2. aprila 2020. za SAP licencu „Prointeru“ plaća 597.209 KM. Zanimljivo, stigle su dvije ponude i objekti su ocijenjeni kao prihvatljivi. „Elektroprivreda HZ HB“, bez posebnog objašnjenja, zanemarila je onu jeftiniju (567.918 KM) i prihvatila „Prointerovu“. Samo 15 dana kasnije uslijedio je i novi ugovor za „SAP Payroll Processing“ licencu – 22.815 KM. Treći je „Prointeru“ dat 25. maja – 212.027 KM.

„Elektroprijenos BiH“ ponovo je u igri u decembru 2020. Tehnička i aplikativna podrška SAP ERP sistema „Prointeru“ je, po ugovoru od 17. decembra, plaćena 350.930 KM.

Najvažniju IT tender firmu nisu zaobilazili niti direktni sporazumi. Dva u vezi sa SAP sistemom u siječnju i martu 2021. godine pripremio je vršilac dužnosti direktora ERS-a i generalnog sekretara SNSD-a Luke Petrovića. 7.018 i 7.020 KM!

Stari poslovni partneri „Elektroprenos BiH“ i „Prointer“ ugovor za produženje licence firewall i licence TK opreme za SAP potpisali su 12. jula 2021. godine. Samo ova firma imala je spremnu ponudu, koja je bespogovorno prihvaćena. 210.588 KM. A, potom je Petrović ponovno imao milijune na raspolaganju. Osam lotova za implementaciju SAP sistema redom je, oktobra 2021, građane koštalo – 2.796.768 KM, 9.209.538 KM, 4.816.475, 74.369, 74.369, 2.805.660, 1.067.040 i 1.156.487 KM.

Ni prošla SAP godina nije bila ‘rđava za „Prointer“. U veljači „Elektroprijenos BiH“ daje mu ugovor vrijedan 292.032 KM, a početkom ožujka „EP HZ HB“ za SAP licencu u FMIS sustavu namijenila mu je 510.120 KM.

I Poreska uprava Republike Srpske, kojom uprava poslušni Goran Maričić, bila je izdašna. Za održavanje SAP sustava i licence ugovor je potpisan 3. lipnja, vrijedan 5.585.235 KM. Ponuda za licencu bila je spremna i za tender „Elektroprenosa BiH“. Ugovor od 116.964 KM potpisan je 15. septembra prošle godine…

„IBM“ OBJAŠNJENJE TRAŽIO 2019, „MICROSOFT“ SE „PROINTERA“ ODREKAO PROŠLE GODINE

Kompanije „IBM World Trade Corporation“ i „IBM Ireland Product“ još 6. ožujka 2019. godine raskinule su ugovore o suradnji s „Prointerom“. Ove dvije tvrtke potom su od svibnja 2019. godine do veljače 2020. u nekoliko navrata zahtijevale objašnjenja od „Prointera“ u vezi s medijskim objavama o namještenim natječajima, stoji u dokumentaciji koju je Žurnal objavio 2021. godine.

„IBM“ i „IBM IP“ su problematizirale način na koji je „Prointer“, firma povezana s porodicom Dodik, posluje s institucijama, javnim poduzećima i ustanovama. Nakon raskida ovih ugovora, 18. jula iste godine, nervozni Milorad Dodik pred poslanicima u parlamentu RS konačno je i potvrdio ono što zapravo nije želio – povezanost sina Igora sa „Prointerom“.

„Nije vlasnik, ni ovlašteno lice u toj firmi, ali jeste saradnik te firme, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode.“

U veljači prošle godine, mjesec i nakon što su pooštrene američke sankcije Dodiku, tadašnjem članu Predsjedništva BiH, partnerstvo s „Prointerom“ raskinuo je i „Microsoft“.  

SUD: ŽURNAL VAM NE VRIJEĐA UGLED, POSTALI STE GLAVNI PARTNER JAVNOG SEKTORA

Dugogodišnje pisanje Žurnala o nekontrolisanom odlivu javnog novca na porodični račun potvrdio je i Osnovni sud u Banjaluci presudom od 19. avgusta prošle godine.

Iako su čelnici „Prointera“ godinama negirali bilo kakvu povezanost s porodicom Dodik, kao i utjecaj na odluke direktora javnih poduzeća, Žurnal je kontinuirano pratio javne nabavke u kojima je tvrtka, mahom kao jedini ponuđač, dobivala desetine milijuna maraka teških poslova. Praveći nevjerovatan pritisak na novinare Žurnala, „Prointer“ je podnio nekoliko tužbi za klevetu. Međutim, uz brojne materijalne dokaze, sud je odbacio prvu. Trenutno, zakazana ročišta izbjegavaju Bojan Vujić, nekadašnji direktor „Prointera“, sada na čelu „Infinity International Group“ (u čijem sastavu posluje „Prointer“).  

Na ovu odluku, zanimljivo, „Prointer“ se nije žalio. Prema nezvaničnim informacijama, pravni savjetnici su mogli osokoljenim „privrednicima“ reći da i ne postoji osnov za sudski progon. Dok Žurnal čeka martovska ročišta, pravosnažna presuda je jasna!

Naše obrazloženje da smo godinama pratili rad „Prointera“ i da imamo podatke kako je ova tvrtka proteklih godina zaključila ogroman broj ugovora s javnim sektorom i tako ostvarila značajne prihode, sud je potvrdio smatrajući da „nije sporno da je kompanija preuzela primat na IT tržištu u RS i postala jedan od glavnih partnera javnog sektora, što je općepoznata činjenica koja se proteže kroz sve medije“.

„Ovo izražavanje se ne može smatrati klevetničkim pa sud smatra da nema ni elemenata povrede ugleda koja bi opravdavala dosuđivanje nematerijalne štete“, stoji u pravosnažnoj sudskoj odluci.

(Žurnal.info Foto: Ilustracija)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: