28.7 C
Banja Luka

Patrijarh u Prebilovcima: Da se nikada nikome ne desi i ne ponovi

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije danas je, nakon Manastira Žitomislić, posjetio i Prebilovce, gdje je rekao da se treba moliti da se nikada nikome ne desi i ne ponovi ono što su doživjeli prebilovački i svehercegovački mučenici.

– Trebamo se moliti Svetim prebilovačkim i svehercegovačkim mučenicima da se mole Bogu za sve nas. Da nam daju snage da nosimo svoj krst, krst iskušenja i da se mole Bogu da se nikada nikome ne desi i ne ponovi ono što su oni, vjere svoje radi i krsta časnog, doživjeli – poručio je patrijarh Porfirije.

Patrijarha Porfirija je u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima dočekalo sveštenstvo Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

Paroh čapljinski Igor Mastilović govorio je o istoriji hrama i podsjetio da je ovo selo prošlo mnogo golgote.

Hram Vaskrsenja Hristovog sagrađen je i osveštan 2015. godine u znak sjećanja na oko 4.000 Srba donje Hercegovine koje su ustaše ubile u Drugom svjetskom ratu, a Srpska pravoslavna crkva (SPC) iste godine kanonizovala je žrtve Prebilovaca i donje Hercegovine u Drugom svjetskom ratu.

Praznik Svetih prebilovačkih i svehercegovačkih mučenika ustanovljen je u kalendaru na datum kada su ustaše 1941. godine zvjerski ubile više od 850 mještana ovog sela, uglavnom žena i djece i bacile u jamu u Šurmancima nadomak Međugorja.

Ovaj zločin je u bivšoj Jugoslaviji prikrivan, a 1961. godine jame u koje su bacani Srbi su zabetonirane.

Otkopavanje 13 jama na području donje Hercegovine počelo je 1990. godine, a kosti više od 4.000 Srba 4. avgusta 1991. godine su sahranjene u spomen-kosturnicu u Prebilovcima.

U junu 1992. godine tokom ofanzive „Čagalj“ pripadnici HOS-a i HVO-a minirali su spomen-kosturnicu.

Po povratku Srba u Prebilovce poslije 2000. godine ostaci kostiju su sakupljeni, a po izgradnji Hrama Vaskrsenja Hristovog počivaju u njegovoj kripti.

Paroh Mastilović rekao je da sada malobrojni srpski narod živi u Prebilovcima, ali da se nadaju da će Prebilovci uskoro biti stub pravoslavlja u dolini Neretve, uz Manastir Žitomislić i Sabornu crkvu.

On je naglasio da su dobili blagoslov da uz crkvu u Prebilovcima nikne konak i da će ova svetinja postati manastir.

Patrijarh Porfirije se u Mostar vraća u 16.30 časova gdje će u Vladičanskom dvoru posjetiti izložbu povodom 150 godina od osveštanja Saborne crkve, zatim će obići Stari grad i zadržati se kratko, te imati prijem u Gradskoj vijećnici u 18.00 časova.

Iz Srpsk pravoslavne crkvene opštine Mostar pozivaju vjerni narod Mostara i Hercegovine na doček patrijarha večeras u 19 časova ispred Sabornog hrama i božanstvenu liturgiju u nedjelju u devet časova u Sabornom hramu.


 

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here