Naslovna Najnovije „Pavgord“ tužio Poresku upravu RS za 9,5 miliona maraka

„Pavgord“ tužio Poresku upravu RS za 9,5 miliona maraka

0

Preduzeće „Pavgord“ iz Foče tužilo je Ministarstvo finansija RS, odnosno Poresku upravu Srpske, od koje potražuje 9,5 miliona KM, saznaje CAPITAL.

Preduzeće u vlasništvu Gordana Pavlovića, kojem je Srpska lani prodala potraživanja od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju, tužilo je PURS polovinom ove godine tvrdeći da mu je ugovorom o otkupu potraživanja osim založnog prava na imovini FG „Birač“, Poreska uprava prodala i založno pravo na imovini njene kćerke „Alumine“.

Međutim, u Poreskoj upravi tvrde da su bili savjestan prodavac i da hipoteka na imovini „Alumine“ i dalje pripada njima.

„Pavgord“ tužbom traži da nadležna područna jedinica Geodetske uprave izvrši upis promjene založnog povjerioca na način da umjesto PURS kao založni povjerilac na nekretninama u vlasništvu „Alumine“ bude upisan on.

Taj zahtjev „Pavgord“ zasniva na ugovoru o ustupanju potraživanja na osnovu kojeg mu je PURS prodala svoja priznata potraživanja u FG „Birač“.

„Međutim, ugovorom o ustupanju potraživanja na primaoca su prenesena založna prava u pogledu nekretnina u vlasništvu FG ‘Birač’ i to jednog dijela, dok su izostavljene nekretnine založnog dužnika ‘Alumina’ na kojima je takođe upisano založno pravo u korist tuženog, a koji je bio u obavezi da ta založna prava prenese. Zbog toga je tužitelj više puta skretao pažnju da se sačini aneks ugovora koji bi obuhvatio i nekretnine „Alumine“ koja tuženi kao ustupilac potraživanja nije prihvatio“, navedeno je, između ostalog, u tužbi.

U Okružnom privrednom sudu Banjaluka za CAPITAL su rekli da je Poreska uprava RS u cijelosti osporila tužbeni zahtjev ističući da založno pravo koje tužilac traži nije bilo predmet prodaje.

„Nije sporno da je Poreska uprava sa tužiocem zaključila ugovor o ustupanju potraživanja u stečajnom postupku, a koja imaju za predmet priznata razlučna potraživanja Poreske uprave nad stečajnim dužnikom „Birač“ Zvornik. Međutim, PURS ne može da prenese založna prava na tužioca na nekretninama koje se nalaze na području katastarske opštine Zvornik budući da založno pravo na njima nije bilo predmet prodaje odnosno ustupanja potraživanja bez naknade“, navela je u odgovoru na tužbu PURS.

Podsjećamo, „Pavgord“ je polovinom prošle godine kupio 43 miliona KM potraživanja Vlade i institucija RS od Fabrike glinice „Birač“ i preuzeo većinu u Odboru povjerilaca.

Međutim, bivši stečajni upravnik Lazo Đurđević je odbijao da ga upiše kao povjerioca, a potraživanja su mu priznata tek u martu ove godine.

„Pavgord“ je tada postao najveći povjerilac Fabrike glinice, stečajni upravnik Miodrag Petrović nedavno mu je priznao i 122 miliona KM potraživanjima koje je još 2014. godine kupio od Ukio banke.

CAPITAL: Marina Ljubojević

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube