Naslovna Najnovije “Pero Maljutka” uručio odlikovanje Radovanu Viškoviću

“Pero Maljutka” uručio odlikovanje Radovanu Viškoviću

Petar Cvijetinović, predsjednik Udruženja veterana “Garda Panteri”, poznat i kao “Pero Maljutka”, uručio je priznanje “Zlatna značka” predsjedniku Vlade RS Radovanu Viškoviću, u znak zahvalnosti za pruženu pomoć ovom udruženju na održavanju kulture sjećanja na ratnu prošlost ove jedinice Vojske RS.

“Maljutka” je, inače, jedan od najpoznatijih prevaranta na ovim prostorima s obzirom da je hapšen i u Srbiji i u Republici Sprskoj. Od 2006. godine lažno se predstavljao kao Milorad Dodik i Rajko Ubiparip, tadašnji ministar industrije, energetike i rudarstva i od biznismena i poznatih ličnosti u Srbiji, Republici Srpskoj pa i Hrvatskoj izvlačio novac.

Petar Cvijetinović je 2009. godine uhapšen u akciji novosadske kriminalističke policije zbog sumnje da je počinio nekoliko prevara u BiH, Hrvatskoj i Srbiji. Predstavljajući se kao Dodik, “sklapao je poslove” sa raznim privrednicima i preduzećima u zemlji i inostranstvu, a za njim je bila raspisana i centralna potjernica u Republici Srpskoj.  U tom periodu za njim su tragale gotovo sve policije u regionu, a uhapšen je u koordinisanoj akciji beogradske i novosadske policije.

U Vladi Republike Srpske su rekli da im je žao što je Cvijetinović prisustvovao sastanku i zasjenio i umanjio njegov značaj.

Cvjetinović se javio redakciji “Nezavisnih novina” i rekao da mu je žao što je došlo do ovoga i što se premijer uvlači u priču u negativnom kontekstu. Naglasio je da nikada nije osuđen za ono što mu mediji stavljaju na teret, odnosno za prevare koje se spominju.

Iskustva sa prevarantima, inače, nisu strana predstavnicima vlasti u Republici Srpskoj. Poznat je slučaj sa vijetnamskim “miljarderom” od prije dvije godine kada su Željka Cvijanović i Milorad Dodik primili u svoje kabinete lažnog biznismena Mai Vu Mina, te s njim razgovarali o potencijalnim investicijama u BiH.

Gerila/Nezavisne novine