Naslovna Republika Srpska Bijeljina Petrović: Nećemo finansirati nepostojeće radove na školi u Batkoviću

Petrović: Nećemo finansirati nepostojeće radove na školi u Batkoviću

0
BIJELJINA – Gradonačelnik LJubiša Petrović podnio je krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu protiv odgovornih i službenih lica u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ Bijeljina, odgovornih i službenih lica u firmi koja je izvodila radove na rekonstrukciji područnog odjeljenja ove škole u Batkoviću, kao i protiv imenovanog stručnog nadzora i Komisije za primopredaju radova.

„Krivična prijava protih ovih lica je podnesena zbog postojanja osnova sumnje da su njihovim radnjama ostvareni elementi krivičnih djela: nezakonito postupanje u privrednom poslovanju, zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i nesavjestan rad u službi, po Krivičnom zakoniku Republike Srpske“, stoji u saopštenju i dodaje:

„Ugovor o javnoj nabavci radova između OŠ „Sveti Sava“ Bijeljina i ponuđača „FINALPROM VM“ iz Bijeljine, radi izvođenja radova na rekonstrukciji objekta škole u Batkoviću, zaključen je 8. avgusta 2022. godine, nakon provedenog postupka javne nabavke. Svi radovi obuhvaćeni ovim ugovorom, sa količinima i vrijednostima, su detaljno specifikovani u Ponudi koja predstavlja sastavni dio potpisanog ugovora. Ukupna vrijednost ugovora iznosila je preko 102.000 KM bez PDV-a.“

Specifikacija radova koji su obuhvaćeni u Ponudi ponuđača je, između ostalog, predviđala da se izvrše i radovi na obradi prozora sa unutrašnje strane, a koji nisu uopšte izvedeni od strane izvođača radova.

„Ovo se jasno može utvrditi iz Zapisnika o utvrđivanju činjeničnog stanja u Osnovnoj školi u Batkoviću od 15. septembra 2023. godine potpisanim od strane predstavnika Odjeljenja društvenih djelatnosti Gradske uprave, JP „Direkcija za izgradnju i razvoj grada“ Bijeljina i OŠ „Sveti Sava“ Bijeljina i foto-dokumentacije dostavljene Tužilaštvu uz krivičnu prijavu“, navodi se u saopštenju Gradske uprave Bijeljina.

„Za obavljanje stručnog nadzora nad izvođenjem ovih radova zaključen je odgovarajući ugovor sa sinom vlasnika firme koja je izvodila radove, a nakon izvođenja predmetnih građevinskih radova v.d. direktora škole imenovao je i Komisiju za primopredaju radova koja je 18. oktobra 2022. godine izvršila primopredaju radova i o tome sačinila Zapisnik koji su, pored članova Komisije potpisali i nadzorni organ, zastupnik izvođača radova, kao i v.d. direktora ispred ugovornog organa“, saopšteno je.

Uprvos tome, kako kažu, članovi komisije, izvođač radova i imenovani stručni nadzor, kao i vršilac dužnosti direktora škole u ovom periodu, potpisali su Zapisnik o primopredaji radova kojim je nedvosmisleno konstatovano „da je izvođač izvršio svoju obavezu u pogledu obima, vrste i kvaliteta, materijala i opreme“, kao i da „naručilac nema primjedbi na izvedene radove“, a na osnovu tog zapisnika je izvršeno plaćanje svih, pa i spornih neizvršenih radova.

Takođe, naročitu sumnju na predmetni postupak stavlja i činjenica da su odabrani izvođač i stručni nadzor u bliskom krvnom srodstvu.

– Grad nema namjeru da mirno posmatra da se narodni novac troši na nepostojeće radove. Želimo da unaprijedimo uslove za školovanje naše djece i mladih, a ovakvo postupanje, i to od strane onih koji bi upravo za tu djecu i mlade trebalo najviše da misle, govori da nam očigledno nisu isti ciljevi. Zato smo i podnijeli ovu tužbu, a podnijećemo je i svaki drugi put, kad god nekome padne na pamet da se ovako ponaša – poručio je gradonačelnik Petrović, komentarišući ovu prijavu.

Izvor: BNTV

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube