Naslovna Republika Srpska Bijeljina Petrović: Penzionerima „13. penzija“, borcima po 100 KM, đacima besplatni udžbenici i...

Petrović: Penzionerima „13. penzija“, borcima po 100 KM, đacima besplatni udžbenici i školski pribor, stipendije svim studentima

0

Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine, predstavio je paket mjera pomoći i podrške građanima ovog grada do kraja ove i tokom 2023. godine.

Paket mjera, koji se sastoji od 13 tačaka, obuhvata penzionere sa najmanjim primanjima u ovom gradu, kojima će, kako Petrović navodi, biti isplaćena „13. penzija“ u iznosu od 242 KM.

Osim penzionera, paketom pomoći je obuhvaćeno i približno 1.100 pripadnika boračkih kategorija, kojima će do kraja mjeseca biti uplaćena jednokratna pomoć u iznosu od 100 KM, a Petrović je najavio i izradu Socijalne karte.

– Sljedeće godine nas očekuje veliki projekat, a to je izrada Socijalne karte i određivanje tačnih kriterijuma za klasifikaciju prema kojoj će biti određeni borci koji će od strane Grada redovno primati svakog mjeseca po minimum 100 KM. Projekat Socijalne karte biće realizovan u saradnji sa Udruženjima proisteklim iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, Centrom za socijalni rad i ostalim relevantnim institucijama – rekao je on.

Subvencija za boravak djece u privatnim vrtićima će porasti na 20% u narednoj godini, a do kraja godine biće isplaćene subvencije za đačke karte u iznosu od 40 KM, a kako navodi Petrović, sljedeće godine će na mjesečnom nivou biti isplaćivane subvencije na račune roditelja u visini od 30-40 KM mjesečno.

Petrović naglašava da će djeca samohranih roditelja i djeca sa poteškoćama u razvoju biti oslobođena plaćanja đačkog prevoza.

Paketom mjera pomoći i podrške obuhvaćeni su i đaci i studenti ovog grada, te su tako za narednu školsku godinu obezbijeđeni besplatni udžbenici, ali i školski pribor, a svi studenti koju su konkurisali za stipendiju, a ispunjavaju uslove konkursa, dobiće je. Grad Bijeljina će finansijski podržati i studente koji se usavršavaju u inostranstvu.

Petrović navodi da će doći i do povećanja iznosa izdvajanja za novorođeno dijete, ali i za četvrti pokušaj vantjelesne oplodnje, te nastavka programa „Ponosna kartica“.

Kako govori, grad će i dalje finansijski podržavati liječenje bolesne djece, a do 30. decembra će finansijski odgovoriti na potrebe sportskih klubova, u skladu sa mogućnostima ovogodišnjeg budžeta.

Iz ovogodišnjeg budžeta grada Bijeljine idvaja se, kako Petrović objašnjava, istorijski maksimum za poljoprivredu u iznosu od 3.630.000 KM, a za ublažavanje posljedica suše izdvojeno je 1.230.000 KM, dok bi isplata 100 KM po hektaru trebalo da počne danas.

Petrović je, osim pomenutih paketa mjera, najavio i nastavak realizacije raznih infrastrukturnih projekata, među kojima su izgradnje i rekostrukcije škola i vrtića, izgradnja minimalno tri dječija igrališta, te rekonstrukcija pet objekata ambulante porodične medicine.

(Katera)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube