Naslovna Izdvajamo Petrović pisao Vučiću: Otkad ste Vi na čelu Srbije, Semberija se ponosi...

Petrović pisao Vučiću: Otkad ste Vi na čelu Srbije, Semberija se ponosi Vama

0

U svakom slučaju i bez obzira da li ćete biti u mogućnosti da posjetite našu Gradsku upravu, narod Semberije i ja lično smo Vam zahvalni za sve što ste uradili za nas, za Republiku Srpsku i Srbiju, kao i cijeli srpski narod u Srbiji, Srpskoj, državama regiona i rasijanju.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović uputio je otvoreno pismo predsjendiku Srbije Aleksandru Vučića u kome ga poziva da, ukoliko 15. septembra bude dolazio u Bijeljinu obavezno posjeti i Gradsku kuću u tom gradu

Otvoreno pismo Petrović je objavio na fejsbuk profilu:

– Poštovani gospodine Predsjedniče Republike Srbije,

U gradu Bijeljina 15. septembra biće održana centralna proslava Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i tog dana Semberija će biti mjesto sa kog ćemo poslati poruku srpskog jedinstva koje je zasnovano na duhovnim, ekonomskim, kulturnim, sportskim, rodbinskim i prijateljskim vezama našeg naroda ma gdje god on živio.

Vjerujemo da ćete i Vi tog dana uveličati ovu svečanost i učiniti nam čast da budete gost grada Bijeljina i zato, kao gradonačelnik i domaćin pozivam Vas da budete počasni gost Gradske uprave i tako nam pružite priliku da Vam se zahvalimo na svemu što ste u ime matice Srbije, uradili za Republiku Srpsku, našu Bijeljinu i naš narod.

Zahvaljujući politici koju vodite, Srbija je postala lider među državama u regionu, čije se poruke i odluke prate u cijeloj Evropi. Nažalost, situacija sa ove strane Drine nije ni približno dobra, mi ovdje živimo u državi koja je proglašena za najsiromašniju u Evropi i prvi smo na listi zemalja iz kojih je otišao najveći procenat stanovništva „trbuhom za kruhom“, zarobljeni u svojevrsnom strahu jednih od drugih, od svijeta i otvaranja prema regionu.

Otkako ste Vi na čelu Srbije, ona je dostigla maksimum kada su strane investicije u pitanju, otvaranje novih fabrika i postrojenja, sklapanje partnerskih odnosa sa uspješnim privrednicima i biznismenima iz cijelog svijeta i to uprkos ogromnim pritiscima pod kojim se Srbija nalazi sve ove godine, zbog odlučnosti da sačuva Кosovo i Metohiju i zadrži objektivan stav o tekućim problemima u Evropi i svijetu.

Za razliku od Vaše strpljive politike dijaloga i kompromisa koja očigledno daje rezultate i omogućava našoj Matici sigurnost i stabilnost, od nas investitori bježe zbog nestabilnog tržišta i neizvjesne političke situacije, ali i zbog neviđene stope kriminala i korupcije.

Narod Semberije pamti podršku Republike Srbije našim infrastrukturnim projektima, za šta je samo u prethodnih nekoliko godina donirano milion evra za izgradnju i obnovu sportskih i kulturnih objekata (tri školske sportske sale i Sokolski dom). Svako ko putuje iz Semberije u Srem može da vidi novi most na Savi i pripremne radove za izgradnju auto-puta sa naše strane, od čega ništa ne bi bilo da nije dobre volje i vizije države Srbije.

Ne treba posebno napominjati koliko će auto-put značiti za cijelu Republiku Srpsku, a posebno za Bijeljinu koja će postati još značajnija raskrsnica puteva između istoka i zapada, sjevera i juga.

Poštovani Predsjedniče, ne mogu a da ne spomenem da sam studirao i diplomirao na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Moje studije je finansirala Republika Srbija, a ja sam koristio sve pogodnosti studiranja na budžetu, iako tada nisam imao državljanstvo Srbije.

Republika Srbija je školovala desetine hiljada studenata iz Republike Srpske i drugih zemalja gdje žive Srbi, bez obzira da li imaju ili nemaju srpsko državljanstvo i tako još jednom pokazala da je istinska matica i majka svim Srbima bez obzira na kojoj strani svijeta žive.

U Srbiji živi i moja vjerenica Jelena koja je zaposlena u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije (UКCS). Ona nije član Vaše, niti bilo koje druge stranke, ali to joj nije bila prepreka za zaposlenje i zato je tipičan primjer da se u Srbiji vrednuju znanje i rad, a da se može uspjeti u svom poslu i bez stranačke knjižice koju joj niko nije tražio prilikom konkurisanja i zaposlenja, što je u Republici Srpskoj praktično nemoguće, na našu veliku žalost.

Moram pohvaliti i novi izgled UКCS – sada već bivša zgrada Poliklinike je moderan Medicinski centar sa savremenom opremom i može parirati najsavremenijim evropskim bolnicama.

Moram se osvrnuti i na aktuelnu epidemiološku situaciju u vidu pandemije virusa kovid koja polako, ali sigurno jenjava. Tokom prošle i pretprošle godine bio je mobilisan kompletan zdravstveni sistem koji se u Republici Srbiji pokazao kao vrlo efikasan. U rekordnom roku izgrađene su nove kovid-bolnice, a iz prve ruke znam da zdravstvenim radnicima nijednog trenutka nije zafalilo bilo šta od medicinske opreme i zaštite, kao i da je svim pacijentima bilo dostupno liječenje koje je pratilo svjetske protokole.

Na žalost, sa ove strane Drine nije bila ni izbliza slična situacija i dovoljno je podsjetiti se na šokantnu činjenicu da su pacijenti u našim bolnicama, umjesto medicinskog, dobijali tehnički kiseonik, kao i da smo imali najveću stopu smrtnosti od kovida u Evropi.

Ne zaboravljamo ni da je Republika Srbija omogućila vakcinaciju svim zainteresovanim građanima iz Republike Srpske i ostatka Bosne i Hercegovine, bez obzira na nacionalnost, koji su se iz Srbije vraćali zadovoljni zbog odlične organizacije procesa vakcinacije.

Moram Vam priznati, cijenjeni Predsjedniče, da često dolazim u Beograd, posjećujem hram Svetog Save, a prošle nedjelje bio sam u Narodnom muzeju i svi mi znamo da je hram završen, a muzej obnovljen za vrijeme Vašeg mandata. Putovao sam i brzim vozom „Soko“, često ljetujem u bratskoj Grčkoj, a odlično urađen dio Кoridora 10 kroz Grdeličku klisuru olakšao je svim vozačima putovanje i omogućio osjećaj sigurnosti i uživanja u vožnji kroz Srbiju.

Za godinu-dvije moći ćemo i mi iz Bijeljine da putujemo auto-putem neprekidno duž cijelog tog pravca. Još jednom ponavljam: da nije Vaše pomoći, mi ovdje nikada ne bi započeli taj izuzetno važan infrastrukturni projekat.

Zbog svega ovoga i još mnogo čega, biće nam velika čast ako posjetite Bijeljinu i, još veća, da posjetite Gradsku upravu, čime ćete biti upisani u istoriju našeg grada kao prvi šef srpske države koji je posjetio našu Gradsku kuću. Tog dana želimo da ostavimo po strani sve naše dnevno-političke teme i da sa ovog mjesta pošaljemo snažnu poruku sabornosti i jedinstva našeg srpskog naroda, bez obzira u kojoj državi živi.

U svakom slučaju i bez obzira da li ćete biti u mogućnosti da posjetite našu Gradsku upravu, narod Semberije i ja lično smo Vam zahvalni za sve što ste uradili za nas, za Republiku Srpsku i Srbiju, kao i cijeli srpski narod u Srbiji, Srpskoj, državama regiona i rasijanju.

Srdačno Vas pozdravljamo iz ravne Semberije – kaže se u otvorenom pismu gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube