20.7 C
Banja Luka

Petrović saopštio najveće dužnike komunalne takse

Transparentan rad Gradske uprave od 2021.godine pa sve do danas nijednog jedinog trenutka nije bio upitan. Jedini smo gGrad koji na sajtu ima otvoren finansijski status, te svako, ko god poželi može da prati transakcije, kako priliva tako i odliva sa računa grada“, kaže gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Kada je u pitanju naplata komunalnih naknada, Petrović je odbacio napade krajnje malicioznim, i politički instruisani,.

„U periodu od 2007.godine do 2021.godine, otkako u sklopu Gradske uprave postoji Odsjek za poslove komunalne naknade proslijeđeno je manje od 20 predmeta na prinudnu naplatu. Od 2021.godine (mog stupanja na dužnost)  pa sve do danas proslijeđeno je 200 predmeta na prinudnu naplatu“, naveo je Petrović.

Po pitanju rješavanja problema naplate potraživanja naknada, prema njegovim riječima, Gradska uprava se obratila Ustavnom sudu Republike Srpske koji je u julu orošle godine odgovorio da je Osnovni sud u Bijeljini nadležan za to pitanje.

„Prethodno se odgovornost prenosila sa jedne instance na drugu, Osnovni sud je Poresku upravu proglašavao nadležnom i tako u krug, svi su nijemo to posmatrali i ćutali. Tek za vrijeme mog mandata „misterija nadležnosti“ biva riješena“, navodi Petrović i dodaje da je Tek za vrijeme njegovog mandata „misterija nadležnosti“ riješena. .

On naglašava da je u skupštinsku proceduru upućena inicijativu za otpis zastarjelih naknada, jer Grad više ne može da naplati stara dugovanja, koja se uredno vode kao priliv odnosno ulaze u iznos cjelokupnog budžeta grada, što stvara velike finansijske probleme prilikom planiranja budžeta.

„Prosto rečeno kroz primjer, imate 70 miliona KM budžeta i više od šest miliona zastarjelih nenaplaćenih naknada, vodi se da imate 76 miliona KM u budžetu, što nije istina jer ovih šest miliona su u vazduhu i ne možete ih naplatiti, odnosno ne možete uvećati budžet za taj iznos koji stoji i koji je zapravo virtuelan“, navodi gradonačelnik Bijeljine.

On je na fejsbuk profilu i objavio najveće dužnike zs komunalne naknade u Bijeljini.

„Spisak dužnika komunalne naknade je dug, a među najvećim dužnicima ima i pravnih i fizičkih lica, koji su navedeni u prilogu, sa fazama u kojim se postupci nalaze. Jasno je iz kog perioda potiču zastarjela potraživanja, ko je štitio najveće dužnike, te da ne postoji ni jedan opravdan razlog za nepostupanje u pogledu prosleđivanja predmeta na prinudnu naplatu za period od momenta osnivanja Odsjeka do dolaska gradonačelnika Ljubiše Petrovića na dužnost“, naveo je Petrović.

On je mišljenjada se od odgovornosti za ovoliko gomilanje dugova ne treba amnestirati ni Skupštinu grada koja je itekako dobro i blagovremeno bivala obavještavana o stanju dugova, ali nije preduzela ništa iz svoje nadležnosti da ovaj problem riješi ili barem umanji.

(BN) Foto; BN

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here