Naslovna Najnovije Pijančenje, svađe, spavanje na radnom mjestu: Evo zbog čega su i kako...

Pijančenje, svađe, spavanje na radnom mjestu: Evo zbog čega su i kako KAŽNJAVANI službenici SIPA

0

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Saša Magazinović, tražio je da mu SIPA dostavi podatke o disciplinskim prijavama koje je dobijala protiv svojih službenika, a odgovore koje je dobio poprilično su zanimljivi.

odgovoru dostavljenom Magazinoviću, a koji se mogu naći na stranici Predstavničkog doma PS BiH, iz SIPA navode da su u protekle četiri godine dobili 45 disciplinskih prijava, od kojih je za 29 utvrđena disciplinska odgovornost za lakšu i težu povredu radne dužnosti.

Za 16 disciplinskih prijava nije izrečena nikakva sankcija jer disciplinski postupak nije ni pokrenut ili je obustavljeno vođenje disciplinskog postupka zbog nastupanja zastare.

Međuljudski odnosi

SIPA je tako zbog „nenošenja ili neispravnog nošenje radne uniforme“ kaznila jednog službenika, kojem je izrekla pismenu opomenu, dok je dvoje službenika kažnjeno novčanom kaznom u iznosu od 15 odsto jedne osnovne mjesečne plate zbog „nekorektnog i nepristojnog ponašanja prema kolegama“.

U odgovoru upućenom Magazinoviću SIPA je otkrila da su dva svoja službenika kaznili zbog konzumiranja alkohola u toku radnog vremena, ali nije navedeno da li su pili na radnom mjestu ili su otišli u ugostiteljski objekat. Jedan službenik je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 15 odsto jedne osnovne mjesečne plate, dok je drugi prošao mnogo bolje jer mu je izrečena samo pismena opomena.

– Zbog izazivanja svađe i narušavanja međuljudskih odnosa izrečena je pismena opomena u jednom slučaju, a zbog nedolaska na posao u određeno vrijeme ili odlazak sa posla prije kraja radnog vremena izrečena je, takođe, pismena opomena u jednom slučaju – navode u SIPA.

Teže povrede radnih dužnosti

Dodaju da su se svi ovi prethodni slučajevi tretirali kao lakša povreda radne dužnosti, dok je za težu povredu radne dužnosti kažnjeno ukupno 14 službenika, od kojih je jedan otpušten iz službe.

To je ujedno najrigoroznija kazna koja je izrečena nekom policijskom službeniku u protekle četiri godine. U SIPA navode da je ova disciplinska mjera izrečena zbog neopravdanog odsustva sa dužnosti u trajanju od tri uzastopna dana ili ukupno pet dana u toku jedne kalendarske godine i neovlaštenog korištenja sredstava povjerenih radi izvršavanja zadataka i dužnosti.

U tri slučaja izrečena je novčana kazna u iznosu od 15 odsto jedne osnovne mjesečne plate za dva mjeseca zbog „neizvršavanja, nesavjesnog, neblagovremenog ili nepažljivog izvršavanja službenih zadataka“. Ista kazna izrečena je za još dva službenika zbog „neovlaštenog korištenja sredstava povjerenih radi izvršavanja zadataka i dužnosti“. Njima je od plate odbijano 15 odsto puna tri mjeseca.

Još rigoroznija kazna izrečena je za šest službenika, kojima je od plate odbijano čak 20 odsto, puna četiri mjeseca, zbog „ponašanja koje narušava ugled policijskih organa“.

Zbog neovlaštenog korištenja sredstava povjerenih radi izvršavanja zadataka i dužnosti, te obavljanja aktivnosti koje nisu u skladu sa interesima policijskog organa ili bez prethodnog odobrenja starješine, u jednom slučaju je izrečena novčana kazna u iznosu od 15 odsto jedne osnovne mjesečne plate za tri mjeseca.

Mnogo gore je prošao jedan službenik kojem je odbijano 20 odsto od plate punih šest mjeseci i narednih 18 mjeseci nije mogao da bude unaprijeđen u viši čin. Ta kazna mu je izrečena zbog „učestvovanja u političkim aktivnostima koje nisu u skladu sa službom policijskog službenika, bilo za vrijeme ili van dužnosti“.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube