18.7 C
Banja Luka

Počela godišnja Putinova konferencija, najprije o koroni

U Moskvi je danas počela tradicionalna godišnja konferencija za novinare ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji se na samom početku osvrnuo na borbu protiv virusa korona.

„Ova borba se nastavlja, znamo za opasnosti od širenja omikrona“, izjavio je Putin, a prenosi RIA Novosti.

On da se nada da će Rusija vakcinisati dovoljno ljudi da se sljedeće godine dostigne kolektivni imunitet.

Putin je na konferenciji za novinare na kraju godine pozvao Ruse da se vakcinišu u većem broju.

On je priznao da postoje teškoće u podizanju stope vakcinacije u Rusiji, ali je rekao da su sa istom situacijom suočene i neke druge razvijene zemlje, poput Njemačke, koja ima jedan od najboljih zdravstvenih sistema u Evropi, prenosi „Raša tudej“.

Vlada je odredila granicu od najmanje 80 odsto vakcinisanih za postizanje imuniteta i nada se da će to biti ostvareno sljedeće godine, rekao je Putin i dodao da su neke zemlje ambicioznije i da teže procentu od 99 odsto

Zbog mjera protiv virusa korona, broj novinara je ove godine ograničen na nešto više od 500, a konferencija se održava u većem prostoru.

Za učešće na konferenciji bila su potrebna tri PCR testa. U skladu sa epidemiološkim zahtjevima, rastojanje između predsjednikovog stola i novinara je najmanje 20 metara.

Ovo je 17. put da ruski predsednik Vladimir Putin održava svoju tradicionalnu godišnju konferenciju. Prošle godine, Putin je održao konferenciju za novinare u rezidenciji Novo-Ogarjovo van Moskve, a većina novinara je sa njim razgovorala putem video linka. Novinari koji danas prisustvuju konferenciji u Manjež centru su, u sklopu sanitarnih zahteva, na ulazu u mjesto održavanja događaja poprskani srebrnim česticama.

Pored toga, sve stolice su postavljene na udaljenosti od jedan i po metar, a svi novinari su na ulazu dobili maske za lice. Postavljena su i sredstva za dezinfekciju ruku. Ruski predsjednik će se, na današnjoj konferenciji, tradicionalno zadržati na svim pitanjima koja izazivaju zabrinutost kod ruskih građana, a razgovor sa novinarima će verovatno biti usredsređen na vitalne društvene probleme, poput pandemije kovida-19, glavne infrastrukturne projekte i međunarodne politike, piše ruski list „Izvestija“

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here