Naslovna Najnovije Počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog genocida u NDH

Počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog genocida u NDH

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Donju Gradinu na obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog genocida u NDH. Vučić je položio vijenac i poklonio se žrtvama genocida.

U Spomen-području „Donja Gradina“ kod Kozarske Dubice počela je središnja manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u koncentracijskom logoru Jasenovac.

Počeo je molitveni pomen mučki ubijenim srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama. Pomen srpskim žrtvama služi Njagovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, a potom će biti upućene jevrejska i romska molitva. 

Obilježavanju Dana sjećanja prisustvuje i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sa ostalim dužnosnicima Republike Srpske i srpskim predstavnicima na nivou BiH.

Obilježavanju prisustvuju i ambasadori Izraela za BiH sa sjedištem u Tirani Galit Peleg, Rusije Igor Kalabuhov, Srbije Aleksandar Đorđević, predstavnici kineske i mađarske ambasade, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH… kao i veliki broj građana.

Prisutni su i lider Demokratske fronte iz Crne Gore Andrija Mandić, predsjednik Demokratske partije Srba u Sjevernoj Makedoniji Ivan Stoilković, direktor Uprave za suradnju sa dijasporom Srbima u regionu u Ministarstvu vanjskih poslova Srbije Arno Gujon.

Broj ubijenih u jasenovačkim logorima smrti u razdoblju između kolovoza 1941. i aprila 1945. godine nije konačno utvrđen, a posljednja službena procjena je da je stradalo oko 700.000 dece, žena i staraca, najviše Srba, Jevreja i Roma. 

(BN) Foto: BN

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube