Naslovna Najnovije Počelo suđenje u predmetu “Pero”: Diplome prodavali u kafićima i teretanama

Počelo suđenje u predmetu “Pero”: Diplome prodavali u kafićima i teretanama

0

U Kantonalnom sudu u Bihaću održano je prvo ročište pred početak suđenja u predmetu “Pero” protiv Admira Hadžipašića, Gorana Lalovića, Senada Haurdića, Refika Ćatića, Snežane Kočić i Visoke međunarodne škole u Cazinu.

Sve njih Tužilaštvo USK tereti za niz krivičnih djela kao što su organizirani kriminal, primanje nagrade ili dugog oblika koristi za trgovinu uticajem,  krivotvorenje službene isprave i pranje novca.

Radi se o predmetu kodnog naziva “Pero”, u okviru kojeg su oni optuženi za izdavanje lažnih fakultetskih diploma, a na pomenutom ročištu utvrđena je dinamika predstojećeg sudskog procesa.

Tužilaštvo USK istaklo je da je optužnica obimna, da sadrži preko pedeset stranica, te da planiraju saslušanje 86 svjedoka, među kojima su i prikriveni policijski istražioci i sudski vještaci, a planirana je i prezentacija više od 5.000 materijalnih dokaza.

Branioci optuženih su također izložili strategiju odbrane svojih klijenata, te saslušavanje još neutvrđenog broja svjedoka i prezentaciju materijalnih dokaza.

Prvo naredno ročište zakazano je za 8. februar ove godine, a dinamikom suđenja je planirano da se svakog mjeseca održavaju po četiri ročišta u skladu s preporukama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća kada se radi o predmetima organizovanog kriminala i korupcije.

Kantonalni sud u Bihaću ranije je potvrdio optužnicu, a optuženoj grupi, kojom su rukovodili Admir Hadžipašić i Goran Lalović, stavlja se na teret da su od 2016. godine do kraja 2019. kroz organizovano kriminalno djelovanje u kojem su učestvovali i dekani Visoke međunarodne škole Cazin Senad Haurdić i Refik Ćatić, te referent studentske službe Snežana Kočić, a sve kroz rad i djelovanje Visoke međunarodne škole Cazin, omogućili velikom broju lica širom Bosne i Hercegovine da bez prisustvovanja nastavi, bez polaganja ispita i kroz retroaktivno i fiktivno prikazivanje studija steknu diplome različitih akademskih zvanja.

Grupa je djelovala tako da su se Admir Hadžipašić ili Goran Lalović prethodno sastajali sa većim brojem lica iz Bosne i Hercegovine i to u kafićima, na benzinskim pumpama, pa čak i u teretanama i od istih su uzimali novac na ruke ili tim licima nalagali da novac uplate na bankovni račun Visoke međunarodne škole Cazin, poslije čega su naređivali ostalim članovima grupe da izrađuju lažnu dokumentaciju na osnovu koje su se u konačnici izrađivale lažne fakultetske diplome.

Na ovakav način organizovana kriminalna grupa je izdala 67 fakultetskih diploma, odnosno kroz krivično djelo  pranje novca ukupno 148 lažnih fakultetskih diploma, navodi se u optužnici.

Tokom provođenja istrage prikriveni istražitelj je, djelujući po naredbi suda, za period od oko dva mjeseca uspio kupiti diplomu ekonomskog fakulteta, te je tom prilikom označeni novac predao na ruke Hadžipašiću i od njega preuzeo diplomu.

Ovaj modus operandi je potvrđen saslušanjem velikog broja lica koja su u svojim iskazima potvrdila da su diplome naprosto kupovala dajući novac Hadžipašiću i Laloviću, pri čemu je veliki broj saslušanih kandidata potvrdio da su samo jednom ili dva puta bili u Cazinu, te da ne znaju nikog od profesora škole i da su u najvećem broju slučajeva diplome sticali na ekspersan način.

Istaknuto je da se radi o najobimnijem predmetu u praksi Tužilaštva USK u okviru kojeg je otkrivena i spriječena razvijena i organizirana mreža prodaje fakultetskih diploma kroz koju se se pribavljala i prala ogromna novčana sredstva.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube