20.7 C
Banja Luka

Podnesena tužba protiv Vlade Republike Srpske, danas održano prvo ročište: „Nadam se da ćemo vratiti kompaniju vrijednu milijardu maraka“

Održano je danas prvo pripremno ročište po tužbi „Liste za pravdu i red“ protiv Vlade Republike Srpske i niza insttucija zbog odluke o prodaji potraživanja u Fabrici glinice Birač u stečaju kompaniji Pavgord.

Kako nam je u telefonskom razgovoru rekao Nebojša Vukanović ova lista podnijela je tužbu protiv Vlade Republike Srpske, i protiv niza institucija Republike Srpske, Fonda zdravstenog osiguranja, Fonda PIO zbog odluke o prodaji potraživanja u Fabrici glinice Birač u stečaju kompaniji Pavgord.

„To je, po nama, štetan ugovor, jer su ta potraživanja prodata i većinski udio i samim tim u kompaniji koja ima prihod od 400 miliona za svega 43 miliona KM. Mi smatramo da je vitalni interes da i dalje Alumina ostane u javnom vlasništvu, većinski i da Vlada Republike Srpske bude većinski vlasnik . Imamo od ranije sa Litvancima i drugim firmama neprijatna i negativna isusktva kada je država izgubila vlasništvo i prodala ga privatnicima i pokrenuli smo sudski spor da se Okružni privredni sud u Bijeljini ospori ugovor o prodaji potraživanja. Danas je održano prvo pripremno ročište. Angažovali smo advokata Zoranaj Ignjatića, koji danas nije mogao prustvovati pa sam ja prisustvovao lično kao tužioc“ izjavio je za BUKU Vukanović.

On kaže da sudski proces sada pokrenut, i da će biti važan.

„Mislim da će, ako on bude riješen u našu korist, a nadam se da hoćem, jer su argumenti i činjenice na našoj strani, da će to biti jedan veoma važan sudski proces jer ne samo da ćemo vratiti kompaniju koja vrijedi najmanje milijardu maraka što je neprocjenjiva vrijednost, već ćemo poslati poruku da ovo nije prćija nekolicina moćnika i tajkuna koji misle da nekažnjeno mogu raditi šta hoće“ rekao je Vukanović za BUKU.

Podsjetimo, Vlada Republike Srpske donijela je krajem jula prošle godine odluku da za 43 miliona KM proda potraživanja institucija RS od Fabrike glinice “Birač” u stečaju preduzeću „Pavgord“ iz Foče.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here