Naslovna Društvo Pokrenuta inicijativa da ulica u Trnovu nosi naziv Prve gardijske motorizovane brigade

Pokrenuta inicijativa da ulica u Trnovu nosi naziv Prve gardijske motorizovane brigade

Povodom Petrovdana, Dana i slave opštine Trnovo, 28. godina nakon što su jedinice Vojske Republike Srpske oslobodile ovo herojsko mjesto, predsjednik Skupštine opštine Siniša Golijanin i predsjednik Udruženja gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Predrag Aćimović podnijeli su inicijativu da jedna od ulica u Trnovu dobije naziv po ovoj slavnoj brigadi.

Razumijevanje i podršku za ovu ideju pružili su, nakon neformalnog sastanka, i predstavnici skupštinske većine u Skupštini opštine Trnovo Miroslav Bjelica i Nemanja Lučić.

“Ovo je najmanje što možemo uraditi kako bismo sačuvali sjećanje na mladiće koji su sa svojih 18 godina u hrabrom jurišu donijeli slobodu nama i našoj djeci”, ističe predsjednik Skupštine opštine Siniša Golijanin.

Oko 130 gardista, najboljih sinova ovoga neba dalo je život za Trnovo i Republiku Srpsku.

Posmrtni ostaci mnogih jos uvijek nisu pronađeni, ostali su u bespucima Treskavice na vječnoj straži da nas opominju da tekovine njihove borbe moraju trajati vječno.

Trnovo je jedno od najviše stradalih mjesta u proteklom ratu.

“Tu se branio i čuvao kompletan istočni dio Republike Srpske koja je ovde ujedno najtanja i najranjivija, stoga očekujemo konstantnu brigu i podršku Vlade Republike Srpske”, naglašava Golijanin.

U petak, 9. jula, u 20 časova u Centru za kulturu Trnovo biće prikazan film “Sinovi Srpske” koji govori o ratnom putu gardista.

 

(Princip.news)