23.7 C
Banja Luka

„POLAKO NAM UZIMAJU SVE“ Srbi sa Kosova u strahu zbog ukidanja dinara, u pitanje dovedene i plate i penzije

Kako da živimo ako nam ne daju da podignemo svoje penzije i plate? Ne preostaje nam ništa drugo nego da se iselimo.

Ovako većina Srba sa Kosova i Metohije komentariše uredbu Centralne banke Kosova o ukidanju dinara koja je 1. februara stupila na snagu.

Priština je odložila kaznene mere i najavila da će postojati prelazni period da se građani što pre prilagode, a kao jedno od rešenja da Srbi na KiM nastave da primaju plate i penzije u evrima pominje se model po kome Albanci iz Preševske doline dobijaju pomoć od vlade u Prištini u dinarima.

Prvog dana primjene uredbe o ukidanju dinara među Srbima na Kosovu i Metohiji vladaju strah i neizvjesnost.

Praktično niko ne zna kako će od sada Srbi na KiM primati plate, penzije, dječiji dodatak i socijalna davanja.

– Ova odluka je prisilno iseljenje. On (Aljbin Kurti prim. aut) nas tjera da odemo odavde. Neću otići samo ja, otići će cijela moja porodica. Nas je šestoro, četvoro nas prima dinare. Ali ne samo mi, otići će mnogo nas. Neće otići oni koji primaju evre – strahuje Jovica Lazić iz centralnog Kosova.

Stanka Smiljić plaši se za svoju djecu jer, kako kaže, stari su se već navikli.

– Ja sam se već pripremila odavno, znam da polako sve nestaje. Polako uzimaju sve Srbima. Ja sam stara, penzionerka, ali za mlade, a imam sina, nema perspektive. Idem za Prištinu i brinem kako ću, nemam sa kim da progovorim. Ali šta je tu je – rekla je Stanka Smiljić za “Kosovo online”.

Plaćanje u dinarima do daljnjeg

A kako će izgledati poslije ukidanja dinara svakodnevna kupovina Srba u prodavnicama, restoranima, kafićima na Kosovu?

Srbi sa sjevera Kosova kažu za “Blic” da se u četvrtak ništa nije promijenilo u odnosu na srijedu i da se i dalje sve plaća u dinarima.

Ista situacija je i u centralnom Kosovu.

Živojin Rakočević iz Gračanice kod Prištine kaže da je za sada sve uobičajeno.

– Baš jutros sam kupio hljeb u dinarima. Možemo i dalje da podižemo dinare u Poštanskoj štedionici, ali ne možemo u NLB Komercijalnoj banci koja je zatvorila svoju poslovnicu. Mislim da se ništa neće promijeniti dok se fizički na administrativnim prelazima ne zabrani ulazak dinara. Do tada će se vjerovatno naći neko rješenje – navodi za “Blic” Rakočević.

Zvanična najava o ukidanju dinara stigla je iz Prištine prije dvije sedmice, a zamjenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi pokušao je da “spusti loptu” posljednjeg dana januara, dan uoči primjene uredbe.

– Nijedan građanin nema razloga da se plaši sprovođenja nove Uredbe CBK. Svaki građanin treba da bude radostan kada se ojačava integritet finansijskog sistema. Vlada će se pobrinuti da bude što više informacija, a CBK da građani u svakoj opštini imaju pristup bankarskom sistemu zemlje, a to podrazumijeva veću prisutnost komercijalnih banaka sa njihovim filijalama i da u saradnji sa Centralnom bankom Srbije pronađe prikladan mehanizam za obezbjeđenje transfera i donacija koje Srbija želi da pošalje građanima srpske zajednice na Kosovu – poručio je Bisljimi.

Zatvorene poslovnice banke

Mnogi Srbi posumnjali su da se “nešto ozbiljno sprema” još kada su krajem prošle godine dobile poruku da NLB Komercijalna banka zatvara svoje poslovnice na KiM od 1. februara.

NLB Komercijalna banka na KiM
FOTO: JOŠIDA MASANORI / RAS SRBIJA

NLB Komercijalna banka zatvorila je 31. januara sve svoje poslovnice na Kosovu i Metohiji

Tada je onima koji su imali račune u ovoj banci u Gračanici kod Prištine stiglo obavještenje da će im od 31. januara 2024. godine “račun biti prebačen u Kuršumliju, a da će ugovori usluge, brojevi računa i platnih kartica ostati nepromjenjeni”. S druge strane, Srbe na sjeveru Kosova NLB Komercijalna banka je obavijestila da će im račun biti prebačen u Rašku.

Prištinski model

Mejdi Bektaši, profesor ekonomije na Univerzitetu u Prištini smatra da je “potrebno malo više vremena za primjenu odluke o zabrani gotovinskog plaćanja u dinarima”.

Kao eventualni model rješenja navodi primjer kako je vlada u Prištini novčano pomagala pripadnicima albanske zajednice u opštinama na jugu Srbije: Preševu, Medveđi i Bujanovcu.

– Ta pomoć u većini slučajeva ide putem Centralne banke ili poslovnih banaka. Pošto kosovska vlada nema dinare, transakcije su obavljene kroz Centralnu banku (Narodna banka Srbije), gdje je evro konvertovan u dinare. Opštine u Preševskoj dolini su sredstva (pomoć Vlade Kosova) dobile u dinarima – objasnio je Baktaši za “Radio Slobodna Evropa”.

Sokolj Havoli, bivši zamjenik guvernera Centralne banke Kosova, smatra da će biti moguće deponovanje dinara na bankovne račune ili njegova zamjena za evro.

Kako kaže, nikome ne bi trebalo da bude zabranjeno da primi platu u bilo kojoj valuti ali da će se “za transakcije koristiti evro”.

– Valute koje nisu u evrima mogu da dođu na Kosovo u valuti koja je ugovorena, a onda kada ih povučete za kupovinu, moraju se konvertovati u evre, jer je evro zvanična valuta – ocejnjuje Havoli za RSE.

Kako dodaje, Srbija bi mogla da isplaćuje plate svojim radnicima na Kosovu “ukoliko se dvije strane oko toga usaglase”.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here