Naslovna Najnovije Političari su zaštićeni od pravosuđa kao bijeli medvjedi

Političari su zaštićeni od pravosuđa kao bijeli medvjedi

0

U Bosni i Hercegovini godinama se nižu krupne afere u kojima su glavni akteri domaći političari, međutim, gotovo da ne postoje službenici gdje su pravosnažno sankcionisani dužnosnici i funkcioneri koji su na pozicijama političke moći.

Da li zakoni za političare ne važe ili se procesuiranja istih događa samo onda kada se izgubi politička moć ili netko s njima hoće politički da se obračuna.

Uticajni političari u Bosni i Hercegovini su od pravosuđa zaštićeni kao bijeli medvjedi. Hapšenja i istrage postoje, kažu u nevladinom sektoru, međutim adekvatne kazne ili oduzimanja imovine dužnosnicima gotovo da ne postoje.

Tako su za predsjednika SNSD-a Milorada Dodika provedene brojne istrage. Od malverzacije kod izgradnje zgrade Vlade, propasti Bobar banke, shopping vile u Beogradu do afere oko ukradene ikone.

Ovo su samo neki primjeri međutim ili presude još nema ili su istrage obustavljene.

Sve ovo dokazuje, kažu u opoziciji, da pravosuđe nema stvarnu namjeru da stane u kraj najkrupnijim aferama.

Predstava funkcioniranja pravosuđa se ipak pojavljuje, kažu u opoziciji, međutim to se događa onda kada utjecajni hoće da se obračunaju s nekima koji je izgubio političku moć.

Tako su i dalje nekažnjene brojne afere u zdravstvu i netransparentno trošenje javnog novca, kažu novinari, dok se političarima praktično dopušta utjecaj na brojne medije i napade na kritičare vlasti.

Sve ovo dokazuje presjek iz 2021. godine, prema kojem se od 227 osuđujućih presuda za korupciju, samo pet odnosi na presude na visokom nivou.

(BN Foto: Ilustracija) 

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube