Naslovna Najnovije Politički obračun vlasti preko donacija Srbije (VIDEO)

Politički obračun vlasti preko donacija Srbije (VIDEO)

Zbog čega je Ministarstvo finansija Republike Srpske tražilo od opštine Kozarska Dubica da im na račun vrati sredstva donacija od Vlade RS, kada postoji plan utroška i projekata?

Pitanja su na koja danas nisu željeli da odgovore iz resornog ministarstva. Načelnik opštine Kozarska Dubica tvrdi da sredstva nisu nenamjenski trošena. Šta je pozadina cijele price?

Netransparentno trošenje novca ili politički obračun preko donacija? Odgovori na ovo pitanje su različiti zavisno da li pitate ministra finansija ili načelnika opštine Kozarska Dubica.

Prepucavanja na relaciji opština Kozarska Dubica  –  Ministarstvo finansija RS zbog donacije Vlade Srbije se nastavljaju. Ministarstvo finansija doznačilo je kao donaciju 1.921. 000 evra  opštini Kozarska Dubica kao finansijsku pomoć za realizaciju projekata.

Sada taj novac traže nazad, pod obrazloženjem da opština nije dostavila spisak projekata. Iz resora finansija, standardno, na naša pitanja nisu odgovorili. Ali odgovorili su podobnim medijima i tako poslali poruku načelniku Radenku Reljiću.

„Nakon što opština ispoštuje proceduru i dostavi potrebnu dokumentaciju o projektima, sredstva će biti vraćena toj lokalnoj zajednici, uz kontrolu utroška“ – navode u Ministarstvu finansija.

Indikativno je to što je ovakva odluka iz Vlade stigla nakon što je pet odbornika SNSD-a istupilo iz te stranke i što je time Dodikov SNSD izguvio većinu u lokalnoj skupštini u Kozarskoj Dubici.

Načelnik Radenko Reljić nije odgovarao na pozive, poslao je samo poruku da čekaju odgovor iz Vlade RS na dopis koji su poslali juče. A u tom dopisu navode da su pregovore vodili direktno sa ministarstvom finansija Vlade Srbije i od njih nisu dobili informaciju da osim njima plan trošenja sredtsva donacije moraju dostaviti i ministarstvu finansija Srpske.

“U slučaju potrebe možemo dostaviti cijelu komunikaciju putem imejla sa Ministarstvom finansija Vlade Srbije. Očekivali smo da ćemo dobiti dalja uputstava u daljnjem postupanju od Vas, nakon prebacivanja dijela sredstava na račun Opštine Kozarska Dubica , ali mi takav dopis sa jasnim zathtjevom za pravdanje sredstava donacije nismo od Vas dobili“ – navodi se u dopisu koji je načelenik Kozarske Dubice poslao Ministarstvu finansija RS.

Zanimljivo je da su sve opštine koje su dobile donaciju od Srbije postupale na isti način – realizaciju donacije direktno su dogovarale sa Ministarstvom finansija Vlade Srbije.

Plan utroška sredstava dostavljen je Vladi Srbije, koja je novac doznačila posredstvom Ministarstva finansija RS. Ovo je  samo dokaz da Vlada RS protežira opštine u kojima je na vlasti SNSD. Tamo gdje ostane bez vlasti, očigledno, vrši pritisak .

(BN)