Naslovna Najnovije Populizam vlastodržaca ugušiće privredu Srpske

Populizam vlastodržaca ugušiće privredu Srpske

0

Izjava ministra finansija Zore Vidović kako Vlada Republike Srpske intenzivno priprema budžet za narednu godinu je netačna i manipulativnog karaktera. Da se budžet priprema intenzivno kao što ona kaže onda bi Ministarstvo finansija u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu poštovalo budžetski kalendar a to znači da bi Narodna Skupština razmatrala i usvojila nacrt budžeta do 15. novembra, istakao je Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS.

On kaže da nema sumnje da će budžet za 2024. godinu biti usvojen po hitnom postupku što svakako nije dobro.

„Hvalospjev kako je Dodikov prijedlog o najnižoj plati od 1050 KM u potpunosti realan pokazatelj je partijske teorije kojom se po svaku cijenu štiti ideja vođe. Zora Vidović jako dobro zna da Dodikovoj nepromišljenoj ideji o minimalnoj plati nije prethodila nijedna ozbiljna ekonomska analiza koja bi definisala set mjera da bi bila ostvariva i realizovana na zdravoj osnovi“, poručio je Govedarica.

Vidovićevoj je, kaže on, poznato da je nerealno u ovom momentu očekivati od privrede Republike Srpske da finansira minimalnu platu od 1050 KM.

„Jasno je da naša privreda ne može da donese u budžet Republike koliko ova vlast može da potroši. Sve budžetske rupe u javnom sektoru vlast će zakrpiti podizanjem ogromnih kredita a ko će ta sredstva nadomjestiti u privrednim preduzećima? Ta populistička mjera koja ne želi da sagleda realno stanje u privrednom ambijentu privredi će napraviti veliki problem“, naglasio je šef Kluba poslanika SDS i dodao:

„Nema sumnje da će to njihovo dodvoravanje najslabije plaćenim radnicima dovesti do gubitaka radnih mjesta u realnom sektoru. Ako na sve to dodamo i povećanje cijene električne energiju koja se priprema u tišini onda će  poslovna zajednica biti prinuđena da poveća cijenu roba i usluga kako bi opstala“.

Govedarica naglašava da svakako treba podsjetiti da je SNSD u Parlamentarnoj Skupštini BiH oborio Zakon o PDV-u koji je predvidio podizanje cenzusa za ulazak u PDV sistem sa 50 000 na 100 000 KM.

„Dakle, nameće se zaključak da je ova vlast u potpunosti spremna da uguši i ovako loš privredni ambijent da bi ostvarila svoje političke ciljeve i pridobila koji glas više za naredne loklane izbore“, zaključio je Govedarica.

(BN) Foto: BN

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: