15.7 C
Banja Luka

Poruka opoziciji: U pamet se što prije dozovite!

Da li u opoziciji imaju snage da se pogledaju u oči i vide gdje su griješili i gdje griješe i da li mogu iznijeti ovu borbu. Protiv sebe još uvijek imaju moćnike s novcem i more stranačke administracije od lokala, preko javnih preduzeća, do najviših republičkih i državnih institucija.

Politička scena u Republici Srpskoj duboko je podijeljena, ali to nije od juče. Ono što zabrinjava jeste da je Republika Srpska dovedena u neiizvjesnost zahvaljujući vlasti, koja se narodski rečeno “kocka” i sa Republikom Srpskom i narodom.

I dok vlast srozava što još nije srozala, ništa bolja slika nije ni u opoziciji, koja se ponaša ko “rogovi u vreći”.

Umjesto da sve snage koncentiršu i da front protiv vlasti šire, oni kao da igraju za vlast.

Jedni morališu, drugi se postavljaju kao jedini pravovjerni, međusobno se optužuju ko je prava, a ko ne opozicija, kao da iz prethodnih izbornih ciklusa nisu ništa naučiili…

Trvenje je posebno prisutno nakon lokalnih izbora u Prijedoru koje je opozicija unaprijed proglasila istorijskim i kazala – Kako bude u Prijedoru biće i 2022. godine.

Sudeći po rezultatu i malom broju izašlih građana nemaju se čemu radovati ni ovi što su pobijedili, a ni ovi drugi što se svađaju i međusodno optužuju ko je kriv za poraz.

Nakon učinjenog posla nema kajanja, zato što prije treba da se u opozicionim redovima presaberu, priznaju sopstvene greške i vide kako dalje.

Ukoliko pukne opozicioni blok, a sve su prilike da hoće, spade ponovo knjiga na dva slova – SDS i PDP… Teško da će biti dovoljno glasova za pobjedu ma ko kandidati bili, a ni promjena za koje se deklarativno svi zalažu.

Nije tajna da još uvijek Dodikovih “spavača” ima u opoziciji.

Nikako da izvuku pouku iz prethodnih izbornih ciklusa, a mnogo je aktivnih aktera na političkoj sceni koji pamte šta se sve nudilo tadašnjem predsjedniku DNS-a Marku Paviću da podrži opoziciju, ali on (Marko Pavić) od Milorada Dodika nije išao ni kada mu je stranku cijepao…

Zato je za mnoge prošlogodišnji izlazak DNS-a iz vlasti i odlazak u opoziciju bio tračak nade da će dio glasova skupšinske većine prevagnuti u korist opozicije i da će se taj blok širiti novim strankama i pokretima…

Međutim, ono što se može danas nazrijeti od te priče neće biti ništa. Zbog sujeta i nerazumijevanja u opozicionim redovima može doći do formiranja trećeg bloka što znatno umanjuje šanse za jedinstvenim kandidatima za inokosne funkcije.

Da li u opoziciji imaju snage da se pogledaju u oči i vide gdje su griješili i gdje griješe i da li mogu iznijeti ovu borbu. Protiv sebe još uvijek imaju moćnike s novcem i more stranačke administracije od lokala, preko javnih preduzeća, do najviših republičkih i državnih institucija.

Kod vlasti se na glasanje ide prozivkom, a u opoziciji još uvijek na bazi dobrovoljnosti.

Dobro bi bilo da se opozicioni stratezi , svako u svojim redovima, malo pozabave i vide na koga i gdje mogu računati. Nauk im mogu biti opšti izbori i 2014. i 2018, kada su izgubili ne zbog nemoći i ne zbog građana, naročito 2014. kada je pobjeda bila skoro u rukama na svim nivoima, nego zbog izdaje u sopstvenim redovima.

Mnogi su i dalje u istom stroju.

Zato gospodo pamet u glavu i ukoliko iskreno hoćete da se borite za promjene vrijeme nije za međusobna trvenja nego za rad sa narodom, dokažite da hoćete iskrene promjene, do sada to niste, i glasovi neće izostati. Pokažite da vam je stalo do naroda, a ne samo do fotelja.

Spoj iskustva i mladosti treba da bude prednost u svim poslovima a ne mana kako vi to pokazujete. Zato udružite snage za zajednički cilj, ako vam je stalo da spasite i Republiku Srpsku i zadržite narod u njoj.

(BN/J.D.)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here