Naslovna Republika Srpska Poslanici NS RS Inckovo pismo ostavili za kraj

Poslanici NS RS Inckovo pismo ostavili za kraj

Poslanik Narodnog demokratskog pokreta /NDP/ u Narodnoj skupštini Republike Srpske Aleksandar Fulurija

BANJALUKA – Na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a tačke koje se odnose na inicijative za razgovor sa FBiH o mogućim rješenjima za BiH kao i pismo visokog predstavnika kojim traži oduzimanje povelja zaslužnim pojedincima i nameće kolektivnu krivicu srpskom narodu, pomjerene su na kraj dnevnog reda i o njima će se raspravljati nakon vaskršnjih praznika.

Ovu odluku jednoglasno  je  prihvatio skupštinski kolegijum, pa su tako pomjerene tačka 3 – Pokretanje inicijative za razgovor i dijalog između strana RS i FBiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH, kao i tačka 4 – Razmatranje pisma visokog predstavnika u BiH od 27. januara 2021. godine, upućeno predsjedniku Narodne skupštine i klubovima poslanika, i one su sada  postale 10. i 11. tačka odnosno stavljene na zaželje dnevnog reda.

Prije početka 16. redovne sjednice, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvajajući Program rada Narodne skupštine i tri nacrta zakona okončali su rad 15. redovne sjednice, nakon čega je uslijedio aktuelni čas. Kao i dan ranije, poslanici, uglavnom opozicije, interesovali su se o uslovima po kojima se Republika Srpska zadužila na Londonskoj berzi, tražeći da se objave sve informacije, kao i odgovor na pitanje zbog čega se pristalo na toliko visoku kamatu.

Zora Vidović, ministarka finansija Republike Srpske, ponovila je da je sve urađeno u skladu s odlukama Narodne skupštine naglašavajući da je Republika Srpska prvi put izašla na tu berzu te da su i druge zemlje kao što je Sjeverna Makedonija, svoje obveznice prodavale po većoj kamati.

„Srbija, koja je deset puta izlazila na Londonsku berzu, krenula je sa devet, a sada je došla na 1,6 odsto. Ruska Federacija krenula je sa 12 i došla na pet odsto. Bjelorusija je sa 6,8 došla na 5,8 odsto, Turska sa 11 na 4,9, Egipat sa 10 na 6,4, Ukrajina sa 9,75 na 4,75 odsto“, rekla je Vidovićeva.

Tokom aktuelnog časa došlo je i do nesvakidašnje situacije, kada je Senka Ujić, ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, odbila odgovoriti na pitanje Perice Bundala, šefa Kluba odbornika PDP-a, uz obrazloženje da je on protiv nje podnio krivičnu prijavu te da se iz tog razloga ne želi izjasniti.

Inače, Bundalo je Ujićevu pitao zbog čega je Ministarstvo na čijem je čelu samo u slučaju konstituisanja Skupštine opštine Višegrad postupilo u skladu sa zakonom i pored činjenice da je ista situacija bila u Novom Gradu i Kozarskoj Dubici i da li to ima veze s tim što su u Novom Gradu i Kozarskoj Dubici na vlasti stranke koje su na vlasti na nivou Republike Srpske.

Na postupak Ujićeve reagovao je i Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, ističući da je trebalo da bude konkretnija i da tu nije otvorena rasprava o njenoj tužbi.

Poslanici Narodne skupštine na jučerašnjem zasjedanju razmatrali su i prijedlog Željke Cvijanović, predsjednice RS, da se na poziciju predsjednika Ustavnog suda Srpske ponovo imenuje Džerard Selman, koji se već nalazi na toj funkciji.

Obrazlažući ovaj prijedlog, Đuka Huremović, generalna sekretarka predsjednice RS, rekla je da je Cvijanovićeva takvu odluku donijela u skladu s Ustavom Srpske i uvažavajući prijedlog Visokog sudskog i tužilačkog savjeta.

Poslanici su juče obavili i raspravu o Zakonu o sticanju statusa samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi te o Nacrtu zakona o strateškom planiranju i upravljanju razvojem u Republici Srpskoj.

 

N.N.