Naslovna Najnovije „Posljedice Dodikovih akcija će trpiti Republika Srpska“

„Posljedice Dodikovih akcija će trpiti Republika Srpska“

0

„Da li u momentu kada stotine hiljada građana nema mogućnost da preživi zbog nenormalnog rasta cijena hrane i energenata oni žele da se uključuju u rat i da ponovo preživljavaju sankcije i nesreću?“, navodi Aćimović.

Ekonomista i diplomata Draško Aćimović za Srpskainfo ističe da je član Predsjedništva BIH Milorad Dodik najavljenim akcijama odnosno najavom sastanaka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom,  jasno donio odluku da želi da pridruži BiH grupi koja obuhvata Južnu Osetiju, Abhaziju, Lugansku i Donjecku Republiku.

„Da li je to njegova lična odluka da podrži agresiju na tuđu zemlju ili odluka Milorada Dodika kao predsjednika političke partije ili člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske“ , pita Aćimović.

Dodaje da najavljeni sastanci mogu potpuno da udalje BiH od Evrope, te da građani BiH treba da se zapitaju da li žele da idu da ratuju u tuđu zemlju.

Politička analitičaraka Tanja Topić smatra da najavljenim sastancima Milorad Dodik jasno i javno izabrao stranu, te da je sasvim sigurno da je podsticaj za ovako jasno svrstavanje u Banjaluku došao iz Rusije.

„Do sada je Dodik između redova podržavao Rusiju i Putina, sad to čini glasno i javno. Mislim da to u ovim geopolitičkim odnosima može nanijeti više štete nego koristi. Pribojavam se da će biti problema, koji će se sručiti prije svega na na leđa Republike Srpske i njenih građana“, ocjenjuje Topićeva u izjavi istom portalu.

(BN/ foto: arhiva/ ALEXEI NIKOLSKY-SPUTNIK-KREML/EPA)