22.7 C
Banja Luka

Posmatračka misija CRTA: Rezultati izbora u Beogradu ne odražavaju volju građana

Posmatračka misija CRTA ocenila je da rezultati beogradskih izbora ne odražavaju slobodnu volju birača koji žive u njemu, zbog obima i vrste izbornih zloupotreba tokom glasanja u Beogradu 17. decembra.

To je na konferenciji za medije 18. decembra izjavio programski direktor CRTA-e Raša Nedeljkov.

Prema njegovim rečima, posmatračka misija CRTA izrazila je veliku zabrinutost u odnosu na kvalitet parlamentarnih izbora, uz ocenu da su drastična kršenja prava birača, zakona i institucija eskalirala na izborni dan.

“Na pet procenata biračkih mesta za parlamentarne izbore i na čak devet procenata biračkih mesta za beogradske izbore zabeležene su nepravilnosti koje su neposredno kompromitovale izborne rezultate na tim biračkim mestima”, rekao je Nedeljkov.

Nedeljkov je istakao da je u popodnevnim i večernjim časovima izbornog dana postojao “jasan trend izrazitog rasta broja slučajeva unapred popunjenih glasačkih listića i nezakonitog prisustva trećih lica na tim biračkim mestima, naročito u Beogradu”.

“Takođe, u Beogradu se do kraja dana utrostručio broj biračkih mesta na kojima su zabeleženi slučajevi da se neko potpisao u birački spisak umesto birača u poređenju sa prvom polovinom dana”, rekao je Nedeljkov.

Biračka mesta su, dodaje Nedeljkov, zatvorena u okolnostima zabrinjavajućeg porasta broja slučajeva vođenja paralelne evidencije unutar i izvan biračkog mesta, organizovanog dovođenja birača, sumnjivog kruženja automobila oko biračkog mesta.

“Pod ovakvim uslovima, legitimitet svakih narednih lokalnih izbora biće pod istom sumnjom ukoliko se institucije ne angažuju u cilju utvrđivanja istine i odgovornosti za kršenje i izigravanje zakona i urušavanja legitimiteta izbora”, rekao je Nedeljkov.

Mediji su u nedelju zabeležili brojne autobuse koji su dovozili ljude iz bh. entiteta Republike Srpske. Neki od njih su, ne znajući da razgovaraju sa novinarima, rekli da su došli da glasaju. Na pitanje zbog čega građansku dužnost ne obave u mestu prebivališta, nisu znali da odgovore.

Preporuke CRTA-e vlastima u Srbiji su da tužilaštvo nepristrasno ispita navode o krivičnim delima u izborima i izbornoj kampanji, kao i da se izmeni Zakon o lokalnim izborima tako da se pravo glasanja na lokalnim izborima stiče tek sticanjem prebivališta građana u trajanju od šest meseci.

Prema rečima Raše Nedeljkova, neophodno je učiniti birački spisak transparentnijim, tako što bi se objavili podaci o broju birača po domaćinstvima.

CRTA je preporučila i da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave sprovede nezavisnu reviziju biračkog spiska u skladu s preporukama misije ODIHR i međunarodnim standardima, kao i da se javnim beležnicima poveri isključiva nadležnost za overu potpisa podrške birača u procesu kandidovanja.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here