16.9 C
Banja Luka

Potres u pravosuđu, stižu rezultati vještačenja

Tužilaštvo BiH uskoro će dobiti rezultate vještačenja oduzetih i otključanih telefona suspendovanog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, koji se već treći mjesec nalazi u pritvoru u Vojkovićima, zajedno s Osmanom Mehmedagićem Osmicom, bivšim direktorom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA).

Oni su uhapšeni u decembru prošle godine u aferi „Prisluškivanje“, a nedavno je istraga proširena i na druge događaje i predmete.

Dva uređaja

Odmah nakon hapšenja odbili su dati šifre svojih mobilnih telefona. Debevec je imao tri uređaja i četiri kartice, a Mehmedagić dva uređaja.

Međutim, istražioci su ih uspjeli otključati. Čak je pronađen i mobilni telefon koji je Osmica pet minuta prije hapšenja zamijenio. Tužilaštvo je u posjedu ovog „sakrivenog uređaja“ i poslat je na vještačenje.

Međutim, ključan je mobilni telefon Samsung koji je Debevec pokušao iznijeti iz SIPA i koji je krio nakon hapšenja u donjem vešu.

Upravo se Tužilaštvo baziralo na ovaj uređaj, te na poruke i pozive koje je Debevec slao i dobijao. Neke su poruke bile kriptovane, tačnije namještene da se same brišu.

No, postoji jasan trag kome je uhapšeni predsjednik slao poruke, koga je sve zvao i naređivao šta treba da radi. Tužilaštvo već ima izjave svjedoka, više od pet iz Suda, koje potkrepljuju tezu o uništavanju spisa i praćenju svjedoka.

Sudski savjeti

Ali postoji i trag koga je sve zvao Debevec u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, kakva je njegova uloga u odabiru sudija u sudskim postupcima i ko je, putem CMS, pomagao Debevcu da se biraju sudski savjeti.

Ove će poruke izazvati potres u pravosuđu jer su mnogi bili u dosluhu s njim, piše Avaz.

Do nove odluke o pritvoru ima još 10 dana. Vjeruje se da bi mogla uskoro uslijediti nova hapšenja i pretresi.

(Avaz)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here