24.7 C
Banja Luka

Potrošio tekuću budžetsku rezervu BiH: Dodik pred izbore PODIJELIO 120.000 KM

Odlazeći srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, ranije se uglavnom suzdržavao dok su druga dva člana dijelila tekuću budžetsku rezervu, ali je zato 27. i 30. septembra bio široke ruke.

Sudeći prema objavama u „Službenom glasniku BiH“, Dodik je nekoliko dana pred opšte izbore donio 31 pojedinačnu odluku o interventnom korištenju sredstava tekuće rezerve iz budžeta BiH za 2022. Kako ne bi ostala nepotrošena.

U pitanju je jednak iznos koji svake godine imaju na raspolaganju svaki od tri člana Predsjedništva BiH. Kome će dati novac, njihovo je diskreciono pravo, s tim što bi svako kome bude odobrena donacija trebalo da podnese izvještaj o utrošku novca.

FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH
FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH

Spisak onih čije je zahtjeve udovoljio je raznolik – od jednokratne finansijske pomoći, preko pomoći za liječenje djeteta, do pomaganja sportskih kolektiva i Srpske pravoslavne crkve.

Dodik je naročito bio darežljiv prema potrebama SPC. Srpska pravoslavna crkvena opština Visoko (Hram Svetog Velikomučenika Prokopija) dobila je 15.000 KM za sufinansiranje obnove pravoslavne kapele Svetog Vasilija Ostroškog.

Eparhijskom Upravnom odboru Srpske pravoslavne eparhije Zvorničko-tuzlanske Dodik je odobrio 10.000 maraka, kao podrška u sufinansiranju na obnovi zgrade Zvorničke mitropolije.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Iznos od 5.000 KM pripao je Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Trnovo za obnovu parohijskog doma. Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Osmaci, u vidu finansijske pomoći radi obnove Hrama i Svetosavskog doma u Osmacima, pripalo je 3.000 maraka.

Istina, iznos od 40.000 Dodik je odobrio opštini Foča, kao podršku u sufinansiranju izgradnje kuće za porodicu Badnjar. Srpskom pjevačkom društvu “Jedinstvo” Banjaluka Dodik je doznačio 3.000 KM za koncertne aktivnosti i snimanja novog DVD. Isti iznos dobila je Humanitarna organizacija „Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH“ za rad i funkcionisanje organizacije.

Udruženje porodica sa problemom steriliteta “Bebe 1” Zvornik dobilo je 10.000 KM kao podrška u sufinansiranju donatorske večeri u Zvorniku. Omladinskoj organizaciji “Lovnica” Šekovići proslijeđeno je 2.000 KM u vidu finansijske pomoći za organizovanje mladih regije Birač. Cifru od 1.500 KM dobio je Radovan Ivanović iz Banjaluke za odlazak na 75. Svjetski kup harmonike koji je održan u Zofingenu u Švajcarskoj.

Istovremeno, 1.000 KM je dobilo Udruženje roditelja djece s autizmom “Duga” Gradiška.

FK Gorica Šipovo dobio je 1.500 KM, dok je 2.000 KM Dodik dao OFK Lauš Banjaluka, u vidu finansijske pomoći za razvoj sporta. Ronilačkom klubu Mostar, u vidu finansijske pomoći za organizovanje tradicionalne ekološke akcije “Alegovac 2022”, pripalo je 2.500 KM.

S druge strane, srpski član Predsjedništva BiH pozitivno je odgovorio na tri zahtjeva da finansijski pomogne u liječenju djece. Dva iznosa od po 1.000 KM i jedan od 3.000 KM odobrio je pojedincima u Istočnom Sarajevu, Prijedoru i Bileći.

JEDNOKRATNA POMOĆ

Milorad Dodik je odgovorio na 13 molbi za jednokratnu finansijsku pomoć građanima. Iznosi su bili od 500 KM do 3.000 maraka, a dobro će doći građanima iz Istočnog Sarajeva, Prijedora, Gradiške, Šekovića, Banjaluke, Doboja, Prnjavora, Zvornika, Ljubinja…

Njihova imena nećemo navoditi.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here