28.7 C
Banja Luka

Potvrđena optužnica protiv Ljuba Vukovića u slučaju “Papović”

Osnovni sud u Trebinju potvrdio je optužnicu Okružnog javnog tužilaštva Trebinje protiv Ljuba Vukovića, izvršnog direktora za pravne poslove u Hidroelektranama na Trebišnjici i aktuelnog odbornika SNSD-a u bilećkoj Skupštini, saznaje “Direkt”. Vuković je osumnjičen za krivično djelo falsifikovanje isprave, u okviru slučaja “Papović” koji je Tužilaštvu dostavljen u junu 2019. godine.

Sud je optužnicu protiv Vukovića potvrdio 9. marta ove godine, a suđenje je u toku. Vuković je osumnjičen da je falsifikovanjem isprava pričinio štetu “Hidroelektranama na Trebišnjici” i Opštini Bileća.

Krivični zakonik Republike Srpske kazneno djelo Falsifikovanje isprave tretira u članu 347. koji kaže:

(1) Ko napravi lažnu ispravu ili preinači pravu ispravu u namjeri da se takva upotrijebi kao prava ili ko takvu ispravu upotrijebi kao pravu ili je pribavi radi upotrebe, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

(2) Ko napravi lažnu javnu ispravu, testament, mjenicu, ček, javnu ili službenu knjigu ili drugu knjigu koja se mora voditi na osnovu zakona, ili ko preinači takvu pravu ispravu ili ko takvu lažnu ili preinačenu ispravu stavi u opticaj, ili je drži radi toga da je upotrijebi ili je upotrijebi kao pravu, kazniće se kaznom zatvora do pet godina.

(3) Pokušaj djela iz stava 1. ovog člana je kažnjiv.

Osim Vukovića, u slučaju “Papović” istragom je obuhvaćeno još 25 lica osumnjičenih za krivična djela falsifikovanje isprave i prevara u službi, izvršenih na štetu Elektroprivrede Republike Srpske i drugih preduzeća i opština. Kako je tada navedeno, falsifikovanjem računa za dnevnice, putne troškove, noćenja, ručkove, benzin i slično osumnjičeni su oštetili javna preduzeća i ustanove za oko 780.000 KM, a falsifikovana dokumenta je izdavao profesor u penziji Vukašin Papović, koji je imao „radionicu“ u svom stanu u Mokrim dolovima. Osumnjičeni su, između ostalog, od 2013. do 2018. nabavljali falsifikovane račune za noćenje u hotelima sa područja BiH, Crne Gore i Srbije nakon čega su ih, u preduzećima gdje su zaposleni, pravdali kao prave.

Jedna od osumnjičenih u aferi “Papović” bila je i SNSD-ova Maja Kolak, donedavna v.d. izvršnog direktora za finansijsko-ekonomska i pravna pitanja u ERS-ovoj Solarnoj fotonaponskoj elektrani “Trebinje 1” u osnivanju. Međutim, zbog zastarjelosti krivičnog djela, Osnovni sud u Trebinju početkom marta ove godine obustavio je postupak protiv nje.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here