16.9 C
Banja Luka

Potvrđena optužnica protiv razbojnika (22): Sveštenika vezao, pa ukrao novac i zlatne dukate

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, podiglo je optužnicu protiv Luke Čokare (22) iz Kaknja zbog napada na sveštenika.

Optužnica je u cijelosti potvrđena od strane sudije za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u Zenica, saopšteno je iz Tužilaštva ZDK.

Čokara je uhapšen u Sarajevu gdje je pobjegao nakon razbojništva i napada na Žarka Vujicu, sveštenika crkve „Svetog Petra i Pavla“ u Kaknju, koji se dogodio 2. septembra. Ovaj događaj uznemirio je javnost u BiH.

Prema navodima iz optužnice Čokara je iskoristio odsustvo oštećenog sveštenika i ušao u nezaključanu kancelariju.

– Kada se oštećeni nakon kratkog vremenskog perioda vratio u svešteničku kancelariju, zaključavši ga iznutra, osumnjičeni je prišao svešteniku, te mu zaprijetio da će direktno napasti na njegov život, odnosno prijetnjom upotrebe hladnog oružja, noža koji je držao u ruci, je naredio oštećenom da legne na pod unutar kancelarije, te mu plastičnom vezicom zavezao ruke na leđima, tražeći od njega novac i sef, svjestan da će ovakvom prijetnjom nožem od sveštenika V. Ž. pribaviti protivpravnu imovinsku koristi oduzimanjem novca i pokretnih stvari, što je i htio, pa nakon što je osumnjičeni pronašao ključeve od sefa, i dalje prijeteći nožem oštećenom, istog vodio od jedne do druge prostorije – navodi se u optužnici.

Čokara je iz sefa uzeo novac, i to oko 10.000 evra u raznim apoenima, oko 500-600 švajcarskih franaka, oko 1.000 američkih dolara u različitim apoenima, manji iznos kanadskih dolara, te oko 8.000 KM.

– Zatim metalnu kutiju dimenzija 20 x10 cm, u kojoj su se nalazile 103 kovanice zlatnih dukata, sa natpisima iz austrougarskog perioda i natpisima na arapskom jeziku, kao i štedna knjižica Intesa San paolo banke na ime oštećenog V.Ž., nakon čega je oštećenom kojem je prethodno naredio da sjedne na stolicu u neposrednoj blizini sefa, naredio da nikog ne poziva narednih sat vremena, da bi potom uzeo ključeve od kancelarije, te istu napustio, zaključavši je, a potom zajedno sa protivpravno prisvojenim predmetima se udaljio u nepoznatom pravcu, dok je oštećeni nakon određenog vremena pozvao komšiju Š. H., koji je o navedenom događaju obavijestio policijske službenike Policijske stanice Kakanj, koji su dolaskom na lice mjesta pronašli i oslobodili oštećenog, oštetivši na taj način Župni ured „Sveti Petar i Pavao“ za oko 30.000,00 KM i 103 zlatna dukata za sada nepoznate vrijednosti – navedeno je u optužnici.

– Obzirom da su ispunjeni opšti uslovi za produženje pritvora, to jeste da svi prikupljeni kako subjektivni tako i materijalni dokazi potvrđuju postojanje osnovane sumnje, da je Luka Čokara počinio krivično djelo razbojništvo, predlažemo da Sud produži mjeru pritvora osumnjičenom, jer i dalje postoje razlozi zbog kojih je pritvor određen, odnosno produžen- navedeno je iz Tužilaštva ZDK, piše Avaz.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here