Naslovna Najnovije POVEĆANJE PENZIJA: Hoće li biti sluha za najstariju populaciju u izbornoj godini

POVEĆANJE PENZIJA: Hoće li biti sluha za najstariju populaciju u izbornoj godini

0

Prosječna penzija u Srpskoj od početka godine veća je za 60 KM. Ipak, cijene rastu daleko brže, zbog čega predstavnici najstarije populacije najavljuju nove pregovore s Vladom RS o povećanju penzija.

Penzioneri u Srpskoj su ovih dana dobili uvećane penzije za 10 odsto, a u avgustu im sleduje i 100 KM jednokratne pomoći. Pa ipak, to nije dovoljno da se poboljša standard penzionera, naročito u vrijeme krize koja nas je pogodila.

Ukoliko se nastavi ovakvo divljanje cijena, Udruženje penzionera očekuje još jedno povećanje penzija u ovoj godini.

– Povećanje od 10 odsto smo dogovorili u martu, ali već nas je u aprilu dočekao veliki rast cijena, a kada je došlo do isplate majske penzije, to povećanje je opet prilično anulirano. Cijene nastavljaju i dalje da rastu zbog svjetskih turbulencija. Pratićemo rast troškova života i prosječne plate, pa ćemo vidjeti koliko ima prostora da dođe do još jednog vanrednog povećanja – ističe za Srpskainfo predsjednik Udruženja penzionera RS, Ratko Trifunović.

Rano za licitiranje

Koliko bi povećanje trebalo iznositi još je, kažu, rano da licitiraju. Odluka o tome biće razmatrana nakon završetka polugodišta i analize o kretanjima cijena.

– Nadamo se da Vlada neće dozvoliti da bude ugrožen materijalni položaj penzionera zbog rasta cijena, jer su oni najosetljivija kategorija. Do sada su imali senzibiliteta prema najstarijoj populaciji i nadamo se da će tako biti i ubuduće – ocijenio je Trifunović.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Koliko li će izborna godina uticati na to da se pozitivno riješi njihov zahtjev?

– Mi se ne obaziremo na izbore, za nas je Vlada ona koja je izabrana i mjerodavna i s njom sarađujemo. Očekujemo da svaka Vlada, bez obzira ko je bude predvodio, ima sluha za najstariju populaciju – zaključuje Trifunović.

Nakon istupa penzionera u javnosti pitali smo nadležne institucije da li će njihov zahtjev biti ispunjen u ovoj godini s obzirom da su porasli i prihodi u budžetu Srpske i Fonda PIO.

Naime, u decembru prošle godine, po prvi put od postojanja Fonda PIO, iz doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje obezbijeđen je sav novac potreban za isplatu penzije. Prihod od doprinosa iznosio je 103,71 million KM, a bruto iznos penzije 102,12 miliona KM.

Posljednjih godina bilježi se stalni rast prihoda po osnovu doprinosa, koji je u 2021. godini iznosio 1,022 milijardi KM.

Trend povećanja nastavljen je i ove godine. Od januara do maja po osnovu doprinosa prikupljeno je 449,75 miliona KM, što je za 12,7 odsto više nego u istom periodu lani. Udio doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, kao osnovnog prihoda, sada iznosi oko 84 odsto.

Socijalni partner

Iz Fonda podsjećaju da su penzije od početka godine povećane za 14 odsto, kroz redovno usklađivanje i vanredno uvećanje.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– Udruženje penzionera RS, po pitanju isplate i povećanja penzije, ima ulogu socijalnog partnera prema Vladi RS i Fondu PIO RS i ono je reprezentativni predstavnik ove populacije. Stoga se njegovo mišljenje, po ovim pitanjima, uvažava i vrednuje. Vlada RS u kontinuitetu, kao što je to činila i do sada, nastavlja da prati rast cijena na malo, troškova života i rast prosječnih plata i u zavisnosti od rasta izvornih prihoda, po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, ukoliko se ukaže potreba u skladu s ekonomskom krizom i rastom inflacije, pravovremeno će reagovati sa novim vanrednim povećanjem kako bi zaštitila životni standard najstarije populacije – poručili su iz Fonda.

Na ovaj odgovor nadovezuju se i iz Ministarstva finansija RS, u kojem kažu da kontinuirano rade na stvaranju povoljnih ekonomskih uslova za povećanje penzija.

– S tim u vezi prate se makroekonomska kretanja, prije svega privredne aktivnosti od kojih zavisi mogućnost povećanja penzija – kažu iz ovog ministarstva.

Podsjećaju da je uporedo s povećanjem penzija uvećan i iznos potreban za njihovu isplatu. Od početka godine za penzije je isplaćeno 642,7 miliona KM.

ZA 9 GODINA 220 KM VIŠE

Prosječna penzija u januaru bila je 414 KM, a do ovog mjeseca porasla je na 474 marke. Što se tiče prosječne penzije za puni staž od 40 godina, ona je sa 611 KM na početku godine povećana na 701 marku. S druge strane, najveća penzija za pet mjeseci porasla je za čak 314 KM, na sadašnjih 2.495 KM. Zato se postavlja pitanje treba li penzije uvećavati procentualno, jer oni s najnižim primanjima, kojima je pomoć i najpotrebnija, najmanje osjete poboljšanje.

– Ranijih godina je bilo da se svima u jednakom iznosu povećaju penzije, i onima s najvišim i najnižim. Međutim, prevladalo je mišljenje da je penzija ipak zarađeno pravo i da se ono ne može derogirati. Pri tom, imamo i više od 60.000 onih koji primaju srazmerne penzije i oni, na primjer, ovdje imaju 40-ak maraka, a ostatak dobijaju od druge države – kaže Ratko Trifunović.

Za posljednjih devet godina u Srpskoj su u 18 navrata povećane penzije. Penzioner koji je u januaru 2012. godine primao 400 KM, od maja ove godine ima penziju od 619,24 KM. Jedan hljeb prije devet godina koštao je jednu marku, a danas se prodaje za dvije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: